Costa Concordia: Η ανέλκυση του αιώνα

"Μαγνήτες" σηκώνουν 114.000 τόνους-Δείτε βίντεο

Costa Concordia: Η ανέλκυση του αιώνα

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia αποκολλήθηκε με επιτυχία από τον ύφαλο στον οποίο προσάραξε τον Ιανουάριο του 2012 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ανέλκυση ενός τόσο μεγάλου πλοίου,βάρους, 11400 τόνων, τρεις φορές όσο ο Τιτανικός.

Για να καταφέρουν οι μηχανικοί την ανέλκυση του μισοβυθισμένου πλοίου δημιούργησαν μια υποθαλάσσια πλατφόρμα πάνω στην οποία θα ακουμπήσει. Για να δημιουργηθεί αντίβαρο κόλλησαν με μαγνήτες μεταλλικές δεξαμενές στη μια πλευρά του πλοίου, ενώ η προσπάθεια για να έρθει σε όρθια θέση θα γίνει με τα ατσάλινα νήματα που έχουν εφαρμόσει στην πλατφόρμα και στους μαγνήτες.

Όταν το πλοίο έρθει σε όρθια θέση θα τοποθετηθούν μεταλλικές δεξαμενές με μαγνήτες και στην άλλη πλευρά του πλοίου. Στη συνέχεια το νερό που έχει μπει στις δεξαμενές και στο πλοίο θα αφαιρεθεί. Τότε το πλοίο θα είναι έτοιμο για να ρυμουλκηθεί και να διαλυθεί.


Η έναρξη της επιχείρησης καθυστέρησε κατά περίπου τρεις ώρες, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Στην προσπάθεια ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου μήκους 289 μέτρων συμμετέχουν πεντακόσιοι μηχανικοί διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ η επιχείρηση αυτή θα στοιχίσει συνολικά 600 εκατ. ευρώ.

Κάντε κλικ και δείτε το βίντεο...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top