Ξανά ψυχροπολεμικό το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

Ομπάμα: ''Χαιρετίζω την ανάμειξη Πούτιν στη Συρία''

​''Η απειλή για χρήση βίας παραμένει προς το καθεστώς Άσαντ εάν αυτό δεν συμμορφωθεί και δεν τηρήσει τη συμφωνία για την καταστροφή των χημικών όπλων'', διευκρίνισε την Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρρι.

Ο ρώσος ομόλογός του ωστόσο Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλυψε πως και η Ουάσιγκτον διατηρούσε επαφές με το καθεστώς σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Στην Συρία εφαρμόζεται η πολιτική του ελεγχόμενου χάους, η οποία αποσκοπεί στη συνέχιση του εμφυλίου πολέμου μέχρι σημείου εξάντλησης και των δύο πλευρών.

Η Μόσχα επιμένει πάντως στην άποψη ότι η επίθεση με τα χημικά της 2ης Αυγούστου δεν έγινε από το καθεστώς Άσαντ αλλά ήταν κατασκευασμένη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα απάντησε ωστόσο στους ρω��ικούς ισχυρισμούς μέσω αποκλειστικής συνέντευξης στον Τζορτζ Στεφανόπουλο και το ABC.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι χαιρετίζει την ανάμειξη του Πούτιν την οποία θεωρεί χρήσιμη και είπε ότι η όποια συμφωνία για τη Συρία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα μέσο επαλήθευσης ότι η Δαμασκός παρέδωσε ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο.

«Θεωρώ ότι υπάρχει ένας τρόπος ο κ.Πούτιν -παρότι οι δυό μας έχουμε πολλές διαφωνίες- να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό (την κρίση). Κι έτσι χαιρετίζω την ανάμειξή του. Χαιρετίζω αυτό που λέει "Θα αναλάβω την ευθύνη να πιέσω τον πελάτη μου, το καθεστώς Άσαντ, να παραδώσει αυτά τα χημικά όπλα"».

Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε τη δήλωση του Πούτιν ότι οι σύροι αντάρτες πραγματοποίησαν την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό και όχι οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ, όπως θεωρεί η Ουάσινγκτον. «Κανένας στον κόσμο δεν παίρνει στα σοβαρά την άποψη ότι οι αντάρτες το έκαναν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν περισσότ��ροι από 1.400 άμαχοι.

Στην ίδια συνέντευξη, ο αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε τη θέση του στη συριακή κρίση λέγοντας ότι οι κινήσεις που έκανε οδήγησαν στο να παραδεχτεί η Συρία ότι διαθέτει χημικά όπλα και τον μεγαλύτερο σύμμαχό της, τη Ρωσία, να πιέζει τη Δαμασκό να παραδώσει το οπλοστάσιό της.

«Θεωρώ ότι εδώ στην Ουάσινγκτον κρίνουν τον τρόπο. Κι έτσι, αν είχαμε επιλέξει κάτι πολύ ήπιο, πειθαρχημένο και γραμμικό, θα το είχαν χαρακτηρίσει θ��τικά, ακόμη κι αν επρόκειτο για μία καταστροφική επιλογή», είπε ο Ομπάμα αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε για τη θέση που τήρησε στη συριακή κρίση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρει��ς σχετικά με τις επιστολές που αντάλλαξε με τον Ροχανί, αλλά κατέστησε σαφές ότι οι αμερικανικές ανησυχίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν είναι υψίστης σημασίας.

Ο Ομπάμα είπε ακόμα, ότι ο ίδιος και ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί αντάλλαξαν επιστολές για την κρίση στη Συρία και ότι οι Ιρανοί αντιλαμβάνονται την ανησυχία των ΗΠΑ ότι ένα ενδεχομένως πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν «είναι πολύ ευρύτερο ζήτημα» για την Ουάσινγκτον.

Πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει ότι ο Ροχανί «θα κάνει ξαφνικά εύκολη» τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και είπε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Τεχεράνη να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, που η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ειρηνικούς σκοπούς.

«Κατά την άποψή μου, αν συνδυάζεις μία αξιόπιστη απειλή προσφυγής στη βία με μία αυστηρή διπλωματική προσπάθεια, τότε μπορεί να επιτύχεις πράγματι συμφωνία», τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top