Σε συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσία για τα χημικά της Συρίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης βίας αν δεν συμμορφωθεί η Δαμασκός

Σε συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσία για τα χημικά της Συρίας

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ρωσία κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν ότι το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει η Συρία για τον αφοπλισμό της.

«ΗΠΑ και Ρωσία δεσμεύονται για την εξάλειψη του χημικού οπλοστασίου της Συρίας με τον συντομότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Συμφωνήσαμε ότι η Συρία πρέπει να παραδώσει μέσα σε μια εβδομάδα και όχι μέσα σε 30 ημέρες μια πλήρη λίστα, ενώ οι περαιτέρω λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες μέρες», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τζον Κέρι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας θα έχει σ��ν αποτέλεσμα την λήψη μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε πως σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί η Δαμασκός, αυτό θα σημαίνει τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενός ψηφίσματος που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και την χρήση βίας.

Σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας ΗΠΑ και Ρωσίας οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να βρίσκονται στη Συρία και η καταστροφή των χημικών όπλων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top