Κέρι – Λαβρόφ: Προς ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία

Στη Γενεύη βρίσκονται οι δυο υπουργοί

Κέρι – Λαβρόφ: Προς ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία

​Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν στη Γενεύη, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πήρε πρώτος τον λόγο! Τόνισε ότι αυτή η διαδικασία προσφέρει την ευκαιρία για ειρηνε��τική διάσκεψη για τη Συρία.

Μάλιστα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αφαιρεί κάθε δικαιολογία για στρατιωτικά χτυπήματα κατά της Δαμασκού.

«Ξεκινούμε από τη βάση ότι η ρύθμιση του προβλήματος καθιστά μάταιο κάθε πλήγμα στη Συρία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και οι Αμερικανοί εταίροι μας, όπως το έχει πει ο πρόεδρος Ομπάμα, προτιμούν μια ειρηνική λύση», είπε.

Για το σκοπό αυτό «θα εργαστούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία αρχής, ώστε να επιλυθούν άπαξ δια παντός τα προβλήματα με τα χημικά όπλα της Συρίας, μέσω της ένταξης της Συρίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», συνέχισε, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Ο Τζον Κέρι, από την πλευρά του είπε ότι το ρωσικό σχέδιο έχει στόχο να τεθούν υπό έλεγχο τα χημικά όπλα που έχει στη διάθεσή του το καθεστώς Άσαντ στη Συρία.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «οι ανακοινώσεις του συριακού καθεστώτος δεν αρκούν» και για το λόγο αυτό οι Αμερικανοί θέλουν να συνεργαστούν με τους Ρώσους ώστε να είναι βέβαιοι ότι η Συρία θα πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται.

«Δεν πρόκειται για παιχνίδι», είπε ο Κέρι αναφερόμενος στις προσδοκίες που έχει. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι εάν αποτύχει η διπλωματία, ενδέχεται να χρειαστεί βία για να εμποδιστεί ο Άσαντ και να περιοριστεί η δυνατότητά του να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα», τόνισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι θα πρέπει να επισπευσθεί το σχέδιο της Δαμασκού που προτίθεται να παρουσιάσει το χημικό οπλοστάσιό της έναν μήνα αφού υπογράψει τη Σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top