Πέερ Στάινμπρουκ: «Η Ελλάδα χρειάζεται “αέρα στα φτερά”»

Απάντησε σε ερωτήσεις 150 πολιτών

Τις ικανότητές του στην «εκλογική αρένα» έδειξε ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Στάινμπρουκ.

Οι 150 πολίτες που επιλέχτηκαν σε συνεργασία με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων infratest dimap έκαναν στον Στάινμπρουκ ερωτήσεις κατ' εξοχήν για θέματα κοινωνικής πολιτικής και προστασίας της εργασίας δίνοντας του την ευκαιρία να αναλύσει το πρόγραμμα 100 ημερών με το οποίο επιδιώκει την άρση των στρεβλώσεων.

Χρειάστηκαν περίπου 45 λεπτά για να πέσει η ερώτηση για το ευρώ. Ενας καθηγητής μέσης εκπαίδευσης ήθελε να μάθει τη θέση του Στάινμπρουκ για τη διαχείριση της κρίσης και κυρίως πόσο θα κοστίσει στον γερμανό πολίτη.

«Η διαχείριση της κρίσης μέχρι τώρα ήταν λάθος διότι ήταν μονομερώς εστιασμένη στη λιτότητα. Οι χώρες της κρίσης μπήκαν σε έναν φαύλο κύκλο», είπε. «Η πολιτική περικοπών που ακολούθησαν η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα σήμαινε στην περίπτωση της Γερμανίας ότι θα έπρεπε να κάνει περικοπές 170 δισ. ευρώ. Και τότε κανείς από εμάς εδώ δεν θα καθόταν ήρεμος στην καρέκλα του», πρόσθεσε. «Λεί��ουν οι αναπτυξιακές ενέσεις, λείπει ο αέρας στα φτερά τους, για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το κρεβάτι του ασθενούς», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Δεν πρόκειται αποκλειστικά για κρίση χρέους. Σε πολλές χώρες είναι κρίση τραπεζών, στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο. «Απογοητεύτηκα σήμερα διαβάζοντας ότι στις Βρυξέλλες μπήκε στο ψυγείο ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών, από τα έσοδα του οποίου θα χρηματοδοτούσαμε ένα πρόγραμμα Μάρσαλ για τις χώρες αυτές». Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.