Μεγαλώνει το χάσμα ΗΠΑ-Ρωσίας: Η Μόσχα θα στηρίξει Συρία αν γίνει επίθεση

Επιμένει για επέμβαση ο Ομπάμα

Μεγαλώνει το χάσμα ΗΠΑ-Ρωσίας: Η Μόσχα θα στηρίξει Συρία αν γίνει επίθεση

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν σ��ο θέμα της Συρίας ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντηση που είχαν για 20 λεπτά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη παρ’ όλο που αρχικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε αποκλειστεί.


Μετά το τέλος της Συνόδου ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στην συνέντευξη τύπου ότι «με τον Ομπάμα διαφωνήσαμε, αλλά ακούσαμε ο ένας τον άλλο».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε για την επίθεση με χημικά όπλα τους αντιπάλους του συριακού καθεστώτος, κάνοντας λόγο για «προκλητική ενέργεια» και πρόσθεσε ότι μία στρατιωτική επίθεση που θα τιμωρεί τη Συρία, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και θα καταπνίξει την ανάπτυξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πάντως ότι η Ρωσία θα συνεχίζει να στηρίζει τη Συρία αγριεύοντας περισσότερο το κλίμα. «Εάν θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα τη βοηθήσουμε. Τη βοηθάμε τώρα. Παρέχουμε όπλα, συνεργαζόμαστε στον οικονομικό τομέα και ελπίζω ότι θα συνεργαστούμε περισσότερο και στον ανθρωπιστικό τομέα. Για να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους -τους πολίτες- που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση σήμερα» είπε.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναζητούσε τη στήριξη των ξένων ηγετών, είπε ότι οι περισσότεροι ηγέτες συμφώνησαν μαζί του ότι την επίθεση με τα χημικά όπλα διέπραξε το καθεστώς Άσαντ. Επίσης δήλωσε ότι εκτιμά την στήριξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο θέμα της Συρίας.

Όπως υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος, οι διαφωνίες που εκφράστηκαν, αφορούσαν το εάν θα έπρεπε να γίνει χρήση στρατιωτικής ισχύος χωρίς την στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παραδέχθηκε ότι για την ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας είναι απαραίτητη μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία συμμαχία, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα υπάρχει ο κίνδυνος για μια νέα τέτοια επίθεση.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διευκόλυνε τον πλήρη διάλογο για τη Συρία» είπε ο Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας τον διάλογό του με τον Ρώσο ομόλογό του «ειλικρινή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει την Τρίτη διάγγελμα για τη Συρία στον αμερικανικό λαό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top