Χιλή: Μεγάλη φοιτητική διαδήλωση για το εκπαιδευτικό

10.000 φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο του Σαντιάγο

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στη Χιλή διαδήλωσαν στο κέντρο του Σαντιάγο, απαιτώντας τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος που θεσπίστηκε από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ ( 1973-1990 ).

Η εκδήλωση έγινε περίπου μια εβδομάδα πριν από την συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973, όταν η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον στρατηγό Πινοτσέτ.

Οι διαδηλωτές, 80.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές και 50.000 σύμφωνα με την αστυνομία , απαίτησαν να δοθεί ένα τέλος στην "εκπαίδευση του τυράννου". Η διαδήλωση, που οργανώθηκε από τη Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής έγινε όμως πεδίο σοβαρών επεισοδίων, όταν συγκρούστηκαν εκατοντάδες κουκουλοφόροι διαδηλωτές οπλισμένοι με πέτρες και ξύλα με μέλη της αστυνομίας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και νερού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας , περίπου 214 ά��θρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων, κατά τα οποία 34 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Από το 2011 οι φοιτητές της Χιλής έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν εκατό εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας από την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα, του πρώτου δεξιού προέδρου από το τέλος της δικτατορίας το 1990, τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος , την οποία θεωρούν πολύ δαπανηρή και αναποτελεσματική.

Η κυβέρνηση της Χιλής έως τώρα έχει εισαγάγει διάφορα νομοσχέδια στο πανεπιστημιακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους των δανείων που λαμβάνονται από τους φοιτητές για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top