«Πόλεμος» δηλώσεων για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Σάλο προκάλεσε δημοσίευμα εφημερίδας ότι η Βρετανία της πούλησε χημικά

«Πόλεμος» δηλώσεων για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της Sunday Mail σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία προμήθευσε με χημικά την Συρία, τον Ιανουάριο του 2012, 10 περίπου μήνες δηλαδή μετά την έναρξη του εμφυλίου στη χώρα.
Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Βρετανία, με τους πολιτικούς να στρέφονται κατά του Πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κέμερον, ζητώντας του εξηγήσεις για τις άδειες εξαγωγής χημικών.

Η Βρετανική κυβέρνηση πάντως διέψευσε τους ισχυρισμούς της εφημερίδας ότι η χώρα προμήθευσε με χημικά τη Συρία μετά την έναρξη της εξέγερσης, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αερίων, όπως το αέριο σαρίν.

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι πληροφορίες που παρουσιάσθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους "δεν πείθουν καθόλου" τη Ρωσία για τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού στα περίχωρα της Δαμασκού.

"Μάς έδειξαν μερικές εικόνες όπου δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο: ούτε γεωγραφικοί χάρτες, ούτε ονόματα... Αυτά που μάς έδειξαν στο παρελθόν και πιο πρόσφατα οι αμερικανοί εταίροι μας, καθώς και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι δεν μάς πείθουν καθόλου", δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Η Κίνα από την πλευρά της εξέφρασε "σοβαρή ανησυχία" για το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερώς στρατιωτικής δράσης στη Συρία μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα προσφύγει στο Κονγκρέσο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρουσίασαν στην Κίνα τα στοιχεία τους για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και το Πεκίνο θεωρεί ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι "διεξάγουν αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση".

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε επίσημο ανακοινωθέν του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν στοιχεία που δείχνουν ότι το καθεστώς Ασαντ έκανε χρήση χημικών όπλων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, σε μια από τις συνομιλίες μεταξύ Σύρων αξιωματούχων, αναφέρεται ότι μια μονάδα του στρατού είχε λάβει ειδοποίηση να πάρει μέτρα προφύλαξης, πριν την επίθεση στη Δαμασκό, στις 21 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.429 σύροι πολίτες, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το έγκλημα εις βάρος της ανθρωπότητας μας αφορά».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την ψήφο του Κονγκρέσου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Δαμασκού. Η Γαλλία τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής δράσης, αλλά η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε μία τέτοια επιχείρηση μετά την αρνητική ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι επιθεωρητές που επέστρεψαν το Σάββατο από τη Συρία δεν πρόκειται "να καταλήξουν σε κανένα συμπέρασμα" πριν από τα αποτελέσματα των αναλύσεων επί των δειγμάτων που έχουν περισυλλέξε��, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν και τρεις εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top