Ομπάμα: ��υζητάμε για περιορισμένο "χτύπημα" κατά της Συρίας. Πρόκληση η χρήση χημικών όπλων

Κέρι: Οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία για το "εγκλημα" της 21ης Αυγούστου

Πρώτη ανάρτηση: 30/08/2013 20:23

Δεν έχει παρθεί ακόμα η τελική απόφαση για το "χτύπημα" στη Συρία δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή το βράδυ στο διάγγελμά του ωστόσο τόνισε ότι η επίθεση με τα χημικά της 21ης Αυγούστου δεν μπορεί να μείνει «χωρίς απάντηση».

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οποιαδήποτε επέμβαση θα είχε περιορισμένη διάρκεια και δεν θα περιλάμβανε χερσαίες δυνάμεις.

Η χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση αποτελεί πρόκληση για όλο τον κόσμο και απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, υπογράμμισε.

Παράλληλα στράφηκε κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι επέδειξε ανικανότητα στην αντιμετώπιση της κατάφωρης παραβίασης των διεθνών κανόνων από τη Συρία.

Κέρι: Οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε επίσημο ανακοινωθέν του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν στοιχεία που δείχνουν ότι το καθεστώς Ασαντ έκανε χρήση χημικών όπλων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, σε μια από τις συνομιλίες μεταξύ Σύρων αξιωματούχων, αναφέρεται ότι μια μονάδα του στρατού είχε λάβει ειδοποίηση να πάρει μέτρα προφύλαξης, πριν την επίθεση στη Δαμασκό, στις 21 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.429 σύροι πολίτες, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το έγκλημα εις βάρος της ανθρωπότητας μας αφορά».

Ο αμερικανός υπ. Εξωτερικών ανέφερε ακόμη πως οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες στην απάντηση που πρέπει να δοθεί στην επίθεση της συριακής κυβέρνησης ενώ τόνισε ότι η χώρα του δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Παράλληλα ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον ΟΗΕ, ωστόσο σημείωσε ότι η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών δεν θα επιβεβαιώσει το ποιος χρησιμοποίησε τα χημικά όπλα, απλά θα επιβεβαιώσει ότι πράγματι έγινε η χρήση τους. «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα μας πουν κάτι που δεν ξέρουμε ήδη εμείς», είπε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις για το θέμα αναμένεται να κάνει και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

ΟΗΕ: Ολοκληρώθηκε η συλλογή στοιχείων

Εντωμεταξύ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκλήρωσαν τη συλλογή δειγμάτων και στοιχείων που συνδέονται με την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά πριν από μία βδομάδα κοντά στη Δαμασκό.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πλέον οι επιθεωρητές ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την Συρία.

Διευκρίνισε πως το κλιμάκιο θα φύγει από τη Συρία το Σάββατο, όμως θα επιστρέψει αργότερα για να ερευνήσει και άλλες καταγγελίες για χρήση αερίων.