Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Αίγυπτο: Πυροβολισμοί, δακρυγόνα και εκατοντάδες νεκροί

Εκκενώθηκε μετά την πολιορκία το τέμενος- καταφύγιο. Χίλιες συλλήψεις

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Αίγυπτο: Πυροβολισμοί, δακρυγόνα και εκατοντάδες νεκροί

Πρώτη ανάρτηση: 17/08/2013 17:32

Στην εκκένωση του τζαμιού Αλ Φαθ στο Κάιρο προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις μετά την επιχείρηση που πραγματοποίησαν απομακρύνοντας 1.000 οπαδούς του Μοχάμεντ Μόρσι όπου έχουν καταφύγει από χθες.

Για «ασφαλή έξοδο» κάνει λόγο ο αιγυπτιακός στρατός, παρά τη σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών που μετέδωσαν νωρίτερα μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα το καθεστώς ετοιμάζει και πολιτική απάντηση στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, με την προεδρία να μιλά για πόλεμο που δέχεται η χώρα από τους εξτρεμιστές και την κυβέρνηση να σκέπτεται να διαλύσει και νομικά το κίνημα.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει την υποστήριξη του στρατού, έκανε σαφείς σύμβουλος του προέδρου ο οποίος υποστήριξε ότι η Αίγυπτος έχει να αντιμετωπίσει «πόλεμο από τις δυνάμεις του εξτρεμισμού, αν και η απάντηση της κυβέρνησης «θα είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου».

«Δεν είναι απλά πολιτικές συγκρούσεις», είπε ο Μοσταφά Χεγκάζι, για να προσθέσει ότι σταδιακά οι εξτρεμιστές μεταλλάσσονται σε τρομοκράτες.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός Μπεμπλάουι πρότεινε, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο τον οποίο επικαλείται το Reuters, την νομική διάλυση των Αδελφών Μουσουλμάνων, πράγμα που θα φέρει εκατοντάδες ή και χιλιάδες συλλήψεις, ακόμα και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν και αψηφούν τις κυβερνητικές επιχειρήσεις εναντίον τους και καλούν σε «εβδομάδα οργής», προαναγγέλλοντας καθημερινές πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

ΧΑΟΣ και πυροβολισμοί

Όπως σας γράψαμε νωρίτερα η κατάσταση ήταν χαοτική. Νωρίς το απόγευμα, γύρω από το τζαμί ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Μετά τις 3 (ώρα Ελλάδος) η αστυνομία άρχισε να τους απομακρύνει δια της βίας εν μέσω σφοδρών πυρών και δακρυγόνων. Οι οπαδοί του Μόρσι ανταπέδιδαν τα αστυνομικά πυρά από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Αφορμή για τα επεισόδια φαίνεται ότι ήταν η παρουσία μίας γυναίκας με νικιάμπ (το ισλαμικό κάλυμμα ολόκληρου σώματος, από την κορυφή ως τα πόδια), η οποία επιχείρησε να βγει από το τέμενος.

Εκατοντάδες νεκροί, 1.000 συλλήψεις

Από την Παρασκευή έχουν σκοτωθεί 173 άνθρωποι σε όλη τη χώρα (οι 95 στο Κάιρο) και συνολικά πάνω από 800 από την Τετάρτη. Οι αστυνομικοί που έχουν σκοτωθεί ανέρχονται σε 57 από την Τετάρτη.

Μεταξύ των νεκρών είναι ο γιος ενός από τα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο 38χρονο Αμάρ Μπαντιέ σκοτώθηκε από πυροβολισμό στην πλατεία Ραμσή, ανακοίνωσε το κίνημα. Ο Μοχάμεντ Μπάντιε, σημαίνων στέλεχος των Αδελφών, έχει συλληφθεί και κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σκοτώθηκε από πυροβολισμό η 17χρονη Άσμαα αλ Μπελντάγκι, κόρη του γενικού Γραμματέα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.


«Συνελήφθη ο αδελφός του αρχηγού της Αλ Κάιντα»

Δύο πηγές των σωμάτων ασφαλείας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προχώρησαν στη σύλληψη του αδελφού του αρχηγού της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στο προάστιο Γκίζα του Καΐρου.

Οι πηγές (που θέλησαν να μείνουν ανώνυμες) ανέφεραν ότι τον συλληφθέντα βαρύνει η κατηγορία ότι, «υποστηρίζει τον παυθέντα (από τις ένοπλες δυνάμεις, την 3η Ιουλίου) ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι».

Έκκληση του Πάπα για τερματισμό της Βίας στην Αίγυπτο

Την ίδια ώρα ο πάπας Φραγκίσκος ζητά τον άμεσο τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο . «Ο πάπας συνεχίζει να παρακολουθεί με εντεινόμενη ανησυχία τις ειδήσεις --περί φονικών συγκρούσεων-- που φθάνουν, από την Αίγυπτο, συνεχίζει να προσεύχεται, να προσδοκά να σταματήσει η βία, με την επιλογή εκ μέρους των εμπλεκόμενων μερών του διαλόγου και της επανασυμφιλίωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του προκαθήμενου της Καθολικής εκκλησίας.

Κανονικά οι πτήσεις της Alitalia- Ακυρώνουν εκδρομές τα μεγάλα πρακτορεία

Εν τω μεταξύ, η ιταλική αεροπορική εταιρία «Αlitalia»έκανε γνωστό ότι οι πτήσεις της από και προς την Αίγυπτο πραγματοποιούνται κανονικά.
Αντιθέτως, ένα από τα γνωστότερα πρακτορεία ταξιδίων της Ιταλίας ακύρωσε τις μιάς εβδομάδας διακοπές σε αιγυπτιακό θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα, που θα πραγματοποιούσαν από σήμερ�� 700 Ιταλοί τουρίστες.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο θα επιστρέψει στους πελάτες του τα χρήματα που κατέβαλαν, ή θα τούς προτείνει 'εναλλακτικούς' προορισμούς.

Σημειώνεται ότι οι νεκροί από τη βία της Παρασκευής έχουν φτάσει τους 173: Το τελευταίο τριήμερο, δηλαδή, 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αίγυπτο στα επεισόδια. Τουλάχιστον δέκα από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top