Απορρίπτονται τα αιτήματα του Σνόουντεν για άσυλο!

ΔΕΙΤΕ ποιοι του έχουν πει «όχι» μέχρι στιγμής

Η Μαδρίτη ��έει πως η αίτηση του Σνόουντεν για άσυλο δεν μπορεί να εξεταστεί!

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε αίτηση από τον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο θα είναι άκυρη εφόσον ο αιτών δεν βρίσκεται επί ισπανικού εδάφους.

«Για να εξεταστεί μια αίτηση για άσυλο από την κυβέρνηση, με άλλα λόγια για να είναι νομικά δεκτή, πρέπει να γίνει από πρόσωπο που βρίσκεται στην Ισπανία», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο ισπανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει να έχει γίνει οποιαδήποτε αίτηση στην Ισπανία.

Και το Νέο Δελχί απέρριψε το αίτημά του

Η Ινδία με τη σειρά της ανακοίνωσε σήμερα πως απέρριψε το αίτημά του για άσυλο!

«Εξετάσαμε προσεκτικά το αίτημα. Μετά την εξέταση, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδεχθούμε το αίτημα», δήλωσε ο Σιέντ Ακμπαρουντίν, εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με το αίτημα του Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει σε αεροδρόμιο της Μόσχας και καταζητείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Σαλμάν Κουρσίντ είχε υποστηρίξει το ευρύ αμερικανικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής κατασκοπείας, το οποίο αποκάλυψε ο Σνόουντεν, μιλώντας για τη χρησιμότητά του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Ορισμένες από τις πληροφορίες που απέκτησαν, μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να εμποδίσουν σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλές χώρες», υποστήριξε ο Κουρσίντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπρουνέι.

«Δεν πρόκειται για παρακολούθηση ούτε για πρόσβαση σε αληθινά μηνύματα. Είναι απλώς μια πληροφορική ανάλυση δεδομένων τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων Ίντερνετ που έχουν σταλεί. Δεν πρόκειται για κατασκοπεία του περιεχομένου μηνυμάτων ή συνομιλιών», πρόσθεσε.

Πάντως τα σχόλια αυτά, τα οποία έγιναν λίγο μετά τη συνάντηση που είχαν ο Κουρσίντ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στα τέλη Ιουνίου στο Νέο Δελχί, έρχονται σε αντίθεση με τις πρώτες επίσημες ινδικές αντιδράσεις.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει τότε εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, λέγοντας πως τέτοιες πράξεις είναι «απαράδεκτες».

Ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας συμμετέχει τώρα σε μια σύνοδο κορυφής Ασίας-Ειρηνικού με θέμα την ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μπρουνέι και στην οποία συμμετέχει επίσης ο Τζον Κέρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top