Ογκώδεις διαδηλώσεις και αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Στους 12 οι νεκροί και 40 οι τραυματίες

Ογκώδεις διαδηλώσεις και αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Λαοθάλασσα την Κυριακή στο Κάιρο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι όλων των ηλικιών, διαδήλωσαν στη πρωτεύουσα αλλά και σε περιοχές της επαρχίας, ζητώντας την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος έκλεισε ένα χρόνο στην εξουσία.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μόρσι στα νότια της χώρας, μετάδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των συγκρούσεων, που έχουν ξεσπάσει από την περασμένη Τετάρτη, έχει ανέλθει στους 12, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για περαιτέρω βίαιες συγκρούσεις.

Πρόκειται –σύμφωνα με παρατηρητές- για τις μεγαλύτερ��ς λαϊκές κινητοποιήσεις από τις αρχές του 2011, όταν ανατράπηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ».

Στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, βρέθηκαν άνθρωποι διαφορετικά σημεία της χώρας, εφοδιασμένοι με κόκκινες κάρτες «για τον πρόεδρο», που στηρίζουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο προάστιο της Ηλιούπολης, τη στιγμή που ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων πετούσαν πάνω από τη περιοχή.

Στην Αλεξάνδρεια, πλήθος κόσμου διαμαρτυρήθηκε για τον Μόρσι ενώ ανάλλαγες συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα στη Μενούφ, στη Μαχάλα, στο Πορτ Σάιντ και στην πόλη του Σουέζ, πάνω στην ακτή της ομώνυμης διώρυγας.

Διαδήλωση έγινε επίσης στην γενέτειρα του προέδρου της Αιγύπτου, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Καΐρου, τη Ζαγκαζίγκ. Η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι «αποκλειστικά μέσω του διαλόγου θα επέλθει η συνεννόηση» και δήλωσε παράλληλα έτοιμη «για να ξεκινήσει ο αληθινός εθνικός διάλογος». Σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει ανάλογες πρωτοβουλίες του προέδρου κατά τις τελευταίες λίγες μέρες «επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top