Πρόταση άρσης της ασυλίας της Μαρίν Λεπέν

Κατηγορείται για ρατσιστικές δηλώσεις εις βάρος μουσουλμάνων

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτείνει με έκθεσή της, την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Γαλλίδας ευρωβουλευτίνας Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή.

Η έκθεση που συνέταξε η φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίλκστρεμ και προτείνει να αρθεί η βουλευτική ασυλία της Λεπέν έλαβε 11 ψήφους υπέρ, 1 κατά, ενώ καταγράφηκαν 4 αποχές.

Η ψηφοφορία έγινε κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών της αρμόδιας επιτροπής και απούσης της κας Λεπέν, η οποία επισκέπτεται την Μόσχα.

Το αίτημα να αρθεί η βουλευτική ασυλία της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) πλέον θα εξεταστεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την 2α Ιουλίου. Κατά παράδοση το ΕΚ υλοποιεί τις προτάσεις της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων.

Την άρση της ασυλίας της Λεπέν είχε ζητήσει τον Νοέμβριο του 2012 από το ΕΚ η Γαλλία, προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα και πιθανόν να προσαχθεί σε δίκη για τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2010, όταν είχε παρομοιάσει τις προσευχές που κάνουν οι μουσουλμάνοι στους δρόμους γαλλικών πόλεων με την γερμανική κατοχή κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Εάν η πρόεδρος του Λαϊκού Μετώπου στερηθεί την ασυλία της, θα κινηθεί έρευνα για "υποκίνηση ρατσιστικού μίσους" σε βάρος της.

Η Λεπέν είχε κάνει αυτή την δήλωση τον Δεκέμβριο του 2010, κατά την διάρκεια της εκστρατείας ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στη Λυών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top