Συγκλονιστικό: Επαναστατική ιατρική μέθοδος έσωσε τη ζωή 7χρονης με σπάνια καρδιολογική πάθηση

Πλέον ζει φυσιολογικά χάρη σε τεχνητά αγγεία από τα δικά της κύτταρα

Συγκλονιστικό: Επαναστατική ιατρική μέθοδος έσωσε τη ζωή 7χρονης με σπάνια καρδιολογική πάθηση

Συγκλονίζει η ιστορία της 7χρονης Άντζελα Ιρίζαρι από τις ΗΠΑ η οποία μετά το πολύ σοβαρό πρόβλημα που πέρασε με την υγεία της συνεχίζει να ζει φυσιολογικά και να στέλνει μήνυμα ελπίδας σε χιλιάδες ανθρώπους.


Η μικρούλα γεννήθηκε το 2007 με την πιο σπάνια καρδιολογική πάθηση, με μία λειτουργική κοιλία και μία που υπολειτουργούσε. Η νόσος αυτή ονομάζεται σύνδρομο υποπλασίας αριστερής καρδίας. Με τη μία κοιλία να είναι υπερδραστήρια ώστε να καταφέρνει να κάνει τη δουλειά και των δύο, ο οργανισμός της μικρής δεν είχε επαρκές οξυγόνο. Αυτό, με τη σειρά του, της προκαλούσε κυανώσεις, δηλαδή γινόταν μπλε και έπρεπε να διακομίζεται σε νοσοκομείο.

628x471.jpg
Η ταλαιπωρία που πέρασε ήταν τεράστια και η μάχη που έδινε για τη ζωή της ήταν πολύ μεγάλη. Έως τους δέκα πρώτους μήνες της ζωής της είχε υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις: η πρώτη ήταν πέντε ημέρες αφότου γεννήθηκε και η δεύτερη όταν ήταν οκτώ μηνών. Το περασμένο καλοκαίρι και σε ηλικία έξι ετών, η Άντζελα έπρεπε να υποβληθεί σε ακόμη μία επέμβαση προκειμένου να μπορέσει να ζήσει.

Τότε, ο δρ Κρίστοφερ Μπρέουερ ζήτησε από τους γονείς της την άδεια να εφαρμόσει στη μικρή μια νέα μέθοδο. Αυτό που θα έκανε ήταν να δημιουργήσει αιμοφόρα αγγεία στο εργαστήριο, τα οποία ως βάση θα είχαν κύτταρα από τον μυελό των οστών της μικρής. Ετσι, ο οργανισμός της δεν θα είχε πρόβλημα απόρριψης καθώς τα νέα, αληθινά αγγεία θα ήταν από δικά της κύτταρα και επιπλέον θα αναπτύσσονταν φυσιολογικά καθώς θα μεγάλωνε.

Χάρη στη νέα μέθοδο δημιουργίας αγγείων στο εργαστήριο από τα δικά της κύτταρα η 7χρονη μικρούλα μπορεί να συνεχίζει κανονικά τη ζωή της, ενώ έγινε η πρώτη στις ΗΠΑ που δέχθηκε μόσχευμα αιμοφόρων α��γείων.

Η μητέρα της, Κλόντια, είναι ενθουσιασμένη και θέλει η κόρη της να γίνει γιατρός ώστε να μπορεί να σώζει και αυτή ζωές, όπως σώθηκε και η ίδια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top