Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την ατιμωρησία των εγκλημάτων πολέμου της περιόδου Φράνκο

«Ο καιρός περνά, η ατιμωρησία μένει»

Η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε το καθεστώς «ατιμωρησίας» που κυριαρχεί στην Ισπανία όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και στην περίοδο του Φρανκισμού. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα δικαστήρια θέτουν στο αρχείο με «γενικευμένο τρόπο» τις αγωγές που κατατίθενται από τις οικογένειες των θυμάτων εκείνης της εποχής.

«Φαίνεται πως τα δημόσια όργανα εξουσίας επιχειρούν να εξασφαλίσουν ατιμωρησία», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη ο Εστέμπαν Μπελτράν, πρόεδρος του ισπανικού βραχίονα της ΜΚΟ αυτής.

«Η δικαστική εξουσία θέτει στο αρχείο κατά γενικευμένο τρόπο τις αγωγές που κατατίθενται», πρόσθεσε ο ίδιος κατά την παρουσίαση της έκθεσης που φέρει τον τίτλο «ο καιρός περνά, η ατιμωρησία μένει».

Η ισπανική δικαιοσύνη έχει διαβιβάσει 47 αγωγές σε περιφερειακά δικαστήρια, με τουλάχιστον 38 εξ αυτών να έχουν τεθεί έκτοτε στο αρχείο, σύμφωνα με την Αμνηστία, είτε διότι οι δικαστές έκριναν πως τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί, είτε διότι καλύπτονταν από τον νόμο περί αμνηστίας, ή διότι οι φερόμενοι ως δράστες τους είχαν αποβιώσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top