Ανυποχώρητος ο Τ. Ερντογάν

Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Τουρκία

Τα αμφιλεγόμενα σχέδια ανάπλασης του αστικού πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης θα προχωρήσουν, διαμηνύει ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν από την Τύνιδα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας στη βόρεια Αφρική για την οποία αναχώρησε ενώ η Κωνσταντινούπολη «καιγόταν». Η άφιξη του τούρκου πρωθυπουργού στην Άγκυρα είναι προγραμματισμένη για τις εννέα το βράδυ.

Δίνοντας δείγματα γραφής για το πώς θα χειριστεί στο εξής την κατάσταση, έκανε λόγο για «εκμετάλλευση των αιτημάτων των πολιτών που έχουν οικολογικές ευαισθησίες» από ομάδες που «καίνε και καταστρέφουν».

«Εξαιρώ τους διαδηλωτές που κινούνται με περιβαλλοντολογική ευαισθησία, αλλά όπως γνωρίζετε, πριν από λίγο καιρό κάποιοι είχαν επιτεθεί εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Πρόκειται για τους ίδιους. Προκαλούν ζημιές σε αθώους πολίτες και σε περιουσίες» ανέφερε.

Εντωμεταξύ, στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων που αντιδρούν στα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκεζί και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Ερντογάν και την καρατόμηση της αστυνομικής ηγεσίας για την πρωτοφανή αστυνομική καταστολή και το μπαράζ δακρυγόνων που «έπνιξαν» την Κωνσταντινούπολη και μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι οι νεκροί των ταραχών έχουν φθάσει τους τέσσερις, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 4.000 σε δεκάδες πόλεις.

Τέλος την Τετάρτη, οι υποστηρικτές του Ερντογάν για πρώτη φορά βγήκαν στο δρόμο και στράφηκαν εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, στη Ριζούντα, γενέτειρα του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Άγκυρα όπου οι αστυνομικές δυνάμεις με δακρυγόνα και αντλίες νερού, προσπάθησαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Ανάλογο σκηνικό και στην επαρχία Τουντσελί.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top