Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Κεντρική Ευρώπη λόγω φονικών πλημμυρών

Τουλάχιστον 9 οι νεκροί, άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Κεντρική Ευρώπη λόγω φονικών πλημμυρών

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κυρίως στην Τσεχία, στην Αυστρία και στη Γερμανία, μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες έπειτα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Ο απολογισμός ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμα βαρύτερος, αφού πολλοί είναι οι αγνοούμενοι.

Οι χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει την Τσεχία την τελευταία δεκαετία εξανάγκασαν σχεδόν 2.700 ανθρώπους από περιοχές της Βοημίας με χαμηλό υψόμετρο να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Η άνοδος της στάθμης του νερού στον ποταμό Μολδάβα απειλεί το ιστορικό κέντρο της Πράγας. Οι αρχές έχουν κλείσει σχολεία, ενώ έντονα είναι τα προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με την τσεχική αστυνομία πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πλημμύρες, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον τέσσερις ακόμη, ανάμεσά τους δύο που έκαναν ράφτινγκ 30 χλμ. νοτιοδυτικά της Πράγας.

Από πλημμύρες πλήττεται και η Αυστρία, ενώ τα επίπεδα των υδάτων ανέβηκαν επίσης σε Γερμανία και Πολωνία, καθώς μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική Ευρώπη πολλά ποτάμια έχουν φουσκώσει. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο αγνοούνται στην Αυστρία, κοντά στο Σάλτσμπουργκ. Εκατοντάδες κάτοικοι στην περιφέρεια του Ζάλτσμπουργκ και περίπου 300 στην πόλη Μελκ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.


Στη Γερμανία, η στάθμη των υδάτων στο Δούναβη έχει ξεπεράσει τα 12 μέτρα. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν το 16ο αιώνα.

Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και τα μέλη των σωστικών συνεργείων χρησιμοποιούν βάρκες για να τους διασχίσουν.

Έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των τρένων στη γραμμή που συνδέει τη χώρα με την Αυστρία.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στη Βαυαρία, τη Θουριγγία και τη Σαξονία.

Ο στρατός έχει κληθεί να συνδράμει τα συνεργεία στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην πόλη Πασάου της Βαυαρίας. Εκεί είναι το σημείο που ο ποταμός Δούναβης ενώνεται με τους παραποτάμους του, Ιν κ��ι Ιλτς.

Σοβαρά προβλήματα λόγω πλημμυρών αντιμετώπισαν, πέραν της Τσεχίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας, η Ελβετία και η Πολωνία. Ποταμοί και φράγματα υπερχείλισαν, δρόμοι και τμήματα των σιδηροδρομικών δικτύων βρέθηκαν κάτω από το νερό, ενώ οι ποτάμιες μεταφορές, ιδίως στον Ρήνο και στον ποταμό Μάιν, ανεστάλησαν.

Οι αρχές της Αυστρίας αναγκάστηκαν να δώσουν εντολή να μεταφερθούν σε στρατόπεδα ορισμένοι ταξιδιώτες που είχαν αποκλειστεί.

Πέραν του Νέτσας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν υποσχέθηκαν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top