Ταραχ��ς σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα - Δακρυγόνα έξω από το γραφείο του Ερντογάν

Πλιατσικολόγοι οι διαδηλωτές, «μπελάς το Twitter» κατά τον Ερντογάν

Ταραχές σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα - Δακρυγόνα έξω από το γραφείο του Ερντογάν

Πρώτη ανάρτηση: 02/06/2013 17:22

Αποκλιμακώθηκε η ένταση στην συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, αργά το βράδυ της Κυριακής, όπου νωρίτερα ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία. Εκρηκτική ήταν η κατάσταση καθώς τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την πλατεία Ταξίμ στην Άγκυρα. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το πρωθυπουργικό γραφείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να λιποθυμήσουν. Επίσης υπάρχουν αναφορές για αρκετούς τραυματίες, κατά τη διάρκεια πετροπόλεμου με τους αστυνομικούς.

Σοβαρότατα επεισόδεια εκτιλύχθηκαν σε Άγκυρα, Σμύρνη και Άδανα σύμφωνα με την Ελληνική Ομογενένεια της Κωνσταντινούπολης ενώ όλο και περισσότερος κόσμος προσέρχεται στην πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης που επικαλείται νοσοκομειακές πηγές υπάρχουν πάνω απο 500 τραυματίες εκ των οποίων οι 20 είναι σοβαρά.

Νωρίτερα, η αστυνομία για ακόμη μία φορά έκανε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσει μια ομάδα περίπου χιλίων διαδηλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου επενέβησαν όταν οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.​

Εν τω μεταξύ, οι διαδηλωτές παραμένουν για έκτη συνεχή ημέρα στην πλατεία Ταξίμ. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, κρατούν σημαίες και πανό κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησής του. Χορεύουν και τραγουδούν, φωνάζοντας συνθήματα.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, καταδίκασε την αστυνομική βία κατά των Τούρκων διαδηλωτών.

Συγκεκριμένα η Άστον εξέφρασε την βαθιά της ανησυχία για την βία που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, ενώ δήλωσε πως λυπάται για τη «δυσανάλογη» χρήση βίας από μέλη της τουρκικής αστυνομίας.

Επίσης απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές, αλλά και για τον τερματισμό της βίας. «Πρέπει να ανοίξει διάλογος για να βρεθεί μια ειρηνική λύση», κατέληξε η Άστον.

newego_LARGE_t_1101_54207264_type12128.jpg

Νωρίτερα την Κυριακή

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: "Ρεμάλια και πλιατσικολόγους" αποκάλεσε τους διαδηλωτές

Όπως σας γράψαμε και νωρίτερα, τραβάει στα άκρα το σχοινί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… Ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλίες του την Κυριακή, επέμεινε στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της περιοχής της πλατείας Ταξίμ, ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το εμπορικό κέντρο που φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία, σημειώνοντας ότι πιθανόν να κατασκευαστεί μουσείο.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας», είπε ο κ. Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι’ αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».

αρχείο λήψης.jpg
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Χαμπέρτουρκ, ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας για τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών είπε ότι «το θέμα δεν σχετίζεται με το πάρκο στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είναι ιδεολογικό και έχει ως στόχο να μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικά».

«Ποιος είναι ο λόγος των διαδηλώσεων» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «μήπως τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ψήφου;» Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ο αγώνας για δημοκρατία διεξάγεται στις κάλπες».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κοινωνικά μέσα λέγοντας ότι «το twitter είναι ο μεγαλύτερος μπελάς των κοινωνιών».

turk ri.jpg

Πάνω από 900 συλλήψεις, δεκάδες οι τραυματίες στις τουρκικές διαδηλώσεις

Στη δημοσιότητα δόθηκε ο επίσημος απολογισμός των μαζικών διαδηλώσεων στην Τουρκία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε 90 διαδηλώσεις σε 48 πόλεις της Τουρκίας.

Για 79 τραυματίες μιλά το υπουργείο, την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για 1.000 τραυματίες και δύο νεκρούς.

turk ri 2.jpg

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μουάμερ Γκιλέρ, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 79 άνθρωποι, εκ των οποίων 53 πολίτες και 26 αστυνομικοί.

turk ri 3.jpg

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top