Το Κυπριακό στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Ομπάμα-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

Ο Ερντογάν θα ζητήσει την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών

Το Κυπριακό στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Ομπάμα-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο

Μετά την κατάσταση στη Συρία, το Κυπριακό αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται από χθες την Ουάσιγκτον, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία.

Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη, τόνισε ότι «υπογραμμίζει τη στενή φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας», καθώς και τη «στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ��ΠΑ στη διεύρυνση και εμβάθυνση της προώθησης των σχέσεων των δύο χωρών».

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν θα ζητήσει την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπάρξει άμεση και γρήγορη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Παράλληλα, θα επαναλάβει ότι η 'Αγκυρα είναι ενάντια στη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες από πλευράς Κύπρου, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να δοθεί κάποιος χρόνος στη νέα κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα.

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα συζητηθούν και στη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Τζον Κέρι και Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην ΗΠΑ. Ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί, επίσης, τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν.

Στο μεταξύ, παρά τις «διαφορετικές προσεγγίσεις» 'Αγκυρας και Ουάσιγκτον σε θέματα της Μέσης Ανατολής, η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, κυρίως σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο.

Στη σημερινή συνάντηση, αναμένεται να συζητηθούν, εκτός από την εμφύλια σύρραξη στη Συρία και το Κυπριακό, οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, το Παλαιστινιακό και ζητήματα για Ιράκ, Αφγανιστάν και Ιράν. Μετά τη δίωρη συνάντηση στον Λευκό Οίκο έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραθέσει δείπνο στον πρωθυπουργό της Τουρκίας και στα μέλη της συνοδείας του.

Τέλος, το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που συζήτησαν χθες στην έδρα του ΟΗΕ ο γγ του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι Μουν, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Γραμματείας, «ο γενικός γραμματέας ανέπτυξε τη σημασία της χρησιμοποίησης του προσ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top