Ισπανία: Εκπαιδευτικοί σε απεργία μαζί με μαθητές και φοιτητές

Λόγω των περικοπών στην εκπαίδευση

Την ώρα που στην Ελλάδα οι καθηγητές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων εν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ​δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ισπανία έκαναν απεργία και απείχαν σήμερα από τα μαθήματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές που επιβάλλονται στον τομέα της παιδείας στο πλαίσιο της πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις, πάνω από το 65% των εκπαιδευτικών σε σχολεία και πανεπιστήμια έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση, η οποία «παρέλυσε» τον τομέα της παιδείας.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ένα επεισόδιο με φοιτητές οι οποίοι αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων στην πόλη Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία.

Η απεργιακή κινητοποίηση ακολουθεί εβδομάδες κινητοποιήσεων εναντίον των περικοπών στον προϋπολογισμό του τομέα της εκπαίδευσης κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον από το 2010 και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανακατανομή μαθητών και σπουδαστών.

Οι περικοπές σημαίνουν ότι λιγότεροι δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν μαθήματα σε περισσότερους μαθητές, σε πιο πολυάριθμες τάξεις, ενώ πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό υλικό διαφόρων ειδών.

Η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 7% του ΑΕΠ της το 2012 στο όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ ως το 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top