Στρατιώτες του Κονγκό βίασαν 135 γυναίκες!

Τονίζει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ

Στρατιώτες των τακτικών δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, βίασαν ή επιτέθηκαν σεξουαλικά σε τουλάχιστον 135 γυναίκες ή κορίτσια το 2012, μετά την αναδίπλωσή τους λόγω της προέλασης των ανταρτών της οργάνωσης Μ23. ��υτό καταγγέλλει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ, η οποία δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

Στους στρατιώτες της ΛΔ Κονγκό και στους αντάρτες της οργάνωσης M23, οι οποίοι διέπραξαν επίσης ωμότητες όταν κατέλαβαν την πόλη Γκόμα, μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ. Παράλληλα, καλούν τις αρχές της ΛΔ Κονγκό να προσαγάγουν γρήγορα σε δίκη τους αντάρτες και τους στρατιώτες που ευθύνονται για τις ωμότητες.

Οι στρατιώτες βίασαν γυναίκες υπό την απειλή όπλων, σκότωσαν ένα αγόρι που προσπαθούσε να σώσει την κατσίκα του και ξυλοκόπησαν άνδρες που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, προστίθεται στην έκθεση του ΟΗΕ σε αναφορά που γίνεται σε αυτήν σε ένα περιστατι��ό της σύγκρουσης, η οποία μαίνεται εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Τουλάχιστον 102 γυναίκες και 33 κορίτσια έπεσαν θύμα βιασμού ή σεξουαλικής βίας, υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε βάσει περισσότερων από 350 συνεντεύξεων αυτοπτών μαρτύρων και θυμάτων. Δύο άνθρωποι "εκτελέστηκαν αυθαίρετα". Οι επιθέσεις έγιναν "με συστηματικό τρόπο και με την χρήση ακραίας βίας".

Έντεκα στρατιώτες της ΛΔ Κονγκό συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο. Δύο για ανθρωποκτονία και "μόνον" δύο για βιασμούς, επισημαίνεται στην έκθεση. Οι αρχές έχουν έκτοτε θέσει σε διαθεσιμότητα 12 αξιωματικούς που είναι υπεύθυνοι των μονάδων που εμπλέκονται στους βιασμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top