Ανοιχτό από τον Ομπάμα το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία

Ύστερα από τις ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά από τον Άσαντ

Δεν είναι ανεκτή τη χρήση των απαγορευμένων όπλων» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στον εμφύλιο της Συρίας, ύστερα από τις ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων κατά ανταρτών από το καθεστώς του Άσαντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα διερευνήσουν από μόνες τους αλλά και μαζί με τον ΟΗΕ την πιθανότητα χρήσης των όπλων και προειδοποίησε ότι αν αυτό συμβεί «θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού». Επισήμανε ακόμη ότι «από πολλές απόψεις ξεπεράσαμε ένα όριο, όταν ένα καθεστώς σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες πολίτες του».

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα τη χρήση χημικών όπλων «κόκκινη γραμμή», την οποία κάλεσε την κυβέρνηση Άσαντ να μην περάσει, γιατί «θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού».

Ήδη, μέλη του Κογκρέσου ζητούν ανάληψη στρατιωτικής δράσης από μέρους των ΗΠΑ, αν και ο Ομπάμα δεν αναφέρεται ρητά σε στρατιωτικά μέτρα. Μία πρώτη φάση εμπλοκής των ΗΠΑ στη Συρία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα πολεμικά αεροσκάφη του καθεστώτος Άσαντ. Με δεδομένο όμως ότι λόγω της χρόνιας διένεξης με το Ισραήλ το καθεστώς έχει στη διάθεσή του μια ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα, μια απαγόρευση πτήσεων δ��ν είναι εύκολο να επιβληθεί στην πράξη, χωρίς ευρύτερη ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Τα δεδομένα περιπλέκει και η στήριξη που παρέχει στον Άσαντ το σφόδρα αντιαμερικανικό καθεστώς του Ιράν.

«Εάν υπήρξε - ή υπάρξει - χρήση χημικών όπλων από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αυτό θα οδηγούσε την κρίση σε ένα νέο επίπεδο» διαμήνυσε και η Τουρκία.

Το καθεστώς της Συρίας οφείλει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας για την ανάπτυξη μιας αποστολής του ΟΗΕ που θα κάνει έρευνες για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων, χωρίς να επιδιώξει να προχωρήσει σε κανένα τέχνασμα», προειδοποίησε η Γαλλία.

Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ Ζούμπι σε δηλώσεις του στη Μόσχα πάντως απέδωσε τη χρήση χημικών όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της αλ Κάιντα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν επανέλαβε από την πλευρά του την «κατεπείγουσα έκκλησή του» προς τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει σε μια ομάδα ερευνητών να διερευνήσει τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων.

​​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top