Μπαγκλαντές: Τουλάχιστον 230 οι νεκροί-40 επιζώντες διεσώθησαν σήμερα

Τραγικός ο απολογισμός της κατάρρευσης 8όροφου κτηρίου

Μπαγκλαντές: Τουλάχιστον 230 οι νεκροί-40 επιζώντες διεσώθησαν σήμερα

Η συρρίκνωση των δαπανών για τους ασιάτες προμηθευτές τους από τις μεγάλες δυτικές εταιρείες λιανικής στον τομέα της ένδυσης και η ελλιπής προσέγγισή τους στην διασφάλιση έστω και των βασικών προδιαγραφών ασφάλειας στην εργασία δημιουργούν, όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις συνθήκες για τραγωδίες όπως η χθεσινή με την κατάρρευση ενός οκταώροφου κτιρίου στο Μπανγκλαντές, το οποίο στέγαζε κυρίως υφαντουργίες.

Οι νεκροί της τραγωδίας, κυρίως γυναίκες εργάτριες, ανήλθαν σήμερα σε περισσότερους από 230 και οι τραυματίες σε περισσότερους από 1.000, ενώ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, τα σωστικά συνεργεία βρήκαν σήμερα σε μια αίθουσα στα ερείπια του κτιρίου Rana Plaza συνολικά 40 επιζήσαντες.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δείχνουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να επευφημούνται την ώρα της διάσωσης των 40 που επέζησαν από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στον τόπο της τραγωδίας κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων.

Το Rana Plaza στην Σαβάρ, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την Ντάκα, φιλοξενούσε πέντε υφαντουργίες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την ισπανική εταιρεία Mango και την βρετανική Primark.

Το οκταώροφο αυτό κτίριο κατέρρευσε χθες σαν χάρτινος πύργος προκαλώντας το χειρότερο δυστύχημα στην βιομηχανική ιστορία της χώρας αυτής, η οποία κατέστησε τον τομέα των ενδυμάτων τον κύριο μοχλό της οικονομίας της.

Εργάτες των μονάδων παραγωγής ενδυμάτων στο κτίριο αυτό είχαν εκφράσει δημοσίως ανησυχίες την παραμονή του δυστυχήματος για ρωγμές στο κτίριο, αλλά οι υπεύθυνοι των μονάδων παραγωγής ενδυμάτων είχαν αγνοήσει τις προειδοποιήσεις τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους την επόμενη ημέρα.

Δεκάδες χιλιάδες εργάτες απεργούν σήμερα σε όλη την χώρα σε ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα της τραγωδίας αυτής, προκαλώντας το κλείσιμο εκατοντάδων μονάδων παραγωγής ενδυμάτων, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, σήμερα, ημέρα εθνικού πένθους στην χώρα.

Η βρετανική αλυσίδα ένδυσης χαμηλού κόστους, Primark, αναγνώρισε σήμερα ότι ένας από τους προμηθευτές της έδρευε στο Rana Plaza που κατέρρευσε χθες.

Μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από ακτιβιστές της Ομοσπονδίας των Εργατών της Υφαντουργίας (NGWF) στο Μπανγκλαντές, ότι βρέθηκαν στα ερείπια του κτιρίου ετικέτες της μάρκας Tex του ομίλου Carrefour, η γαλλική αλυσίδα διαβεβαίωσε ότι "καμία από τις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε αυτό το κτίριο δεν βρίσκεται στον κατάλογο με τους προμηθευτές μας στο Μπανγκλαντές". Ωστόσο διεξάγεται έρευνα, πρόσθεσε.

Η ισπανική εταιρεία Mango παραδέχθηκε παράλληλα ότι είχε παραγγείλει 25.000 κομμάτια, διε��κρινίζοντας ότι επρόκειτο για δείγματα.

Η Walmart από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ερευνά τις κατηγορίες ότι είχε προμηθευτές στο Rana Plaza.

Η Ομοσπονδία των Εργατών της Υφαντουργίας παρείχε επίσης έγγραφα που συνδέονται με παραγγελίες της Benetton σε μια μονάδα παραγωγής ετοίμων ενδυμάτων, την New Wave Style, αλλά η ιταλική αλυσίδα ανακοίνωσε ότι "οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο ατελιέ που κατέρρευσε στο Μπανγκλαντές δεν ήταν προμηθευτές της Benetton".

Την ίδια ώρα η οργάνωση υπεράσπισης των εργαζομένων στην υφαντουργία Clean Clothes Campaign, η οποία εδρεύει στο Άμστερνταμ, ανακοίνωσε ότι στα ερείπια του κτιρίου βρέθηκαν επίσης ετικέτες της ευρωπαϊκής μάρκας C&A. Ωστόσο εκπρόσωπος της C&A δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει πλέον σχέσεις, από τον Οκτώβριο του 2011, με έναν κατασκευαστή που έχει έδρα το Rana Plaza.

Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του Μπανγκλαντές, ο Μόνιρ Χοσάιν, διευκρίνισε τέλος ότι οι αρχές άρχισαν έρευνα σε βάρος του ιδιοκτήτη του κτιρίου, ο οποίος είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος, για παράβαση των κατασκευαστικών κανόνων.

Σημείωσε εξάλλου ότι οι ιδιοκτήτες των μονάδων αυτών παραγωγής ενδυμάτων είναι άφαντοι από χθες που συνέβη το δυστύχημα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top