Sal Khan: Ξεκίνησε κάνοντας μάθημα στην ξαδέρφη του και έφερε επανάσταση στην παιδεία!

Γνωρίστε αυτόν τον ιδιοφυή νεαρό

Ο Sal Khan είχε μια απλή αποστολή: Δωρεάν, παγκόσμια εκπαίδευση για τον καθένα, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται. Για την ιδέα του αυτήν οι περισσότεροι θεωρούν πως ο Sal είναι τρελός. Βέβαια το πιο τρελό δεν είναι ότι θέλει παγκόσμια εκπαίδευση σε οποιονδήποτε από οπουδήποτε κι αν προέρχεται αλλά ότι θέλει να είναι και δωρεάν.

Είτε είναι τρελός, είτε όχι, η αλήθεια είναι ο 36χρονος τράβηξε την προσοχή της Downing Street, της Washington ενώ ανάγκασε τον Bill Gates να υποκλιθεί μπροστά του.
Kαι όλα αυτά τα πέτυχε καθώς θεωρείται ο άνθρωπος που έκανε την επανάσταση στην εκπαίδευση.

Όλα ξεκίνησαν το 2004 όταν ενώ ο Khan εργαζόταν ως οικονομικός αναλυτής, με πτυχία από το MIT και το Χάρβαρντ η μικρή ξαδέρφη του, του ζήτησε να τη βοηθήσει μέσω υπολογιστή γιατί είχε πρόβλημα με τα μαθηματικά στο σχολείο.

«Η υπόλοιπη οικογένεια το έμαθε και ολοένα και περισσότεροι συγγενείς ήθελαν να πάρουν μέρος», διηγείται στην εφημερίδα «Guardian». Οι απαιτήσεις αυξάνονταν επικίνδυνα, όταν ένας φίλος του πρότεινε να βιντεοσκοπεί τα μαθήματα και να τα ανεβάζει στο YouTube ώστε οι μαθητές του να τα βλέπουν όποτε θέλουν.

«Το YouTube είναι για γάτες που παίζουν πιάνο, όχι για σοβαρά μαθηματικά!», σκέφτηκε, αλλά αποφάσισε να το δοκιμάσει. Αυτό ήταν η αρχή. Από το 2009 έχει αφιερώσει τον εαυτό του απόλυτα στην Khan Academy, μία ιστοσελίδα (khanacademy.org) για εκπαίδευση προσβάσιμη σε οποιονδήποτε έχει απλά σύνδεση ίντερνετ.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έρχεται μία επανάσταση στην εκπαίδευση, την οποία προκάλεσε ο Sal Khan», είπε ο Rohan Silva, σύμβουλος τεχνολογίας του Βρετανού πρωθυπουργού.
A-tutorial-from-the-Khan--008.jpg
Πώς λειτουργεί

Το πρόγραμμα είναι απλό: καθοδηγεί τον μαθητή και εντοπίζει τις αδυναμίες του, ενώ είναι αρκετά εύκολο και για τους γονείς ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους χωρίς να έχουν ειδικές γνώσεις στην άλγεβρα. Η λογική είναι εξίσου απλή: ο μαθητής παρακολουθεί ένα βίντεο στο οποίο ο Κhan εξηγεί το θέμα του μαθήματος και μετά κάνει online τεστ, βλέποντας απευθείας πού έχει κάνει λάθος. Μόλις το πρόγραμμα κρίνει ότι ο μαθητής έχει αφομοιώσει το θέμα, τον παραπέμπει σε ένα παρόμοιο.

«Το ξεκίνησα σαν χόμπι και όταν οι φίλοι μου στη Silicon Valley με ρωτούσαν ποιο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο μου, τους απάντησα πως δεν έχω». Ακόμη και χωρίς μοντέλο, αυτή τη στιγμή η «Ακαδημία» του έχει 6 εκ. τακτικούς χρ��στες το μήνα και δεκάδες εκατομμύρια «χτυπήματα» στα 4.000 βίντεο που υπάρχουν στην ιστοσελίδα.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στις ΗΠΑ ήδη ασχολείται μαζί του, ενώ κάποια σχολεία στην Καλιφόρνια έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πιλοτικά την «Ακαδημία» του.

Βέβαια, στην πορεία αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, έως ότου εμφανίστηκαν κάποιοι χρηματοδότες. Την πρώτη σημαντική δωρεά, ύψους 10.000 δολαρίων, την έκανε η Αν Ντόερ. Ακολούθησαν άλλα 100.000 δολάρια όταν συνειδητοποίησε πως ο Καν, γιος μεταναστών από την Ινδία και τ�� Μπαγκλαντές, εργαζόταν αφιλοκερδώς.


Η μεγάλη αλλαγή για εκείνον ήρθε το 2010, όταν σε ένα συνέδριο ο Βill Gates παραδέχθηκε πως χρησιμοποιεί τα βίντεο του Κanh για να διδάξει τα δικά του παιδιά.

«Αυτό με έ��ανε λίγο νευρικό. Το βίντεο φτιάχτηκε για τη Νάντια, όχι για τον Bill Gates!», λέει ο ίδιος. Σύντομα, όμως, ήρθε και το τηλεφώνημα από τον Gates, με τον οποίο συναντήθηκαν με αποτέλεσμα το ίδρυμά του να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της «Ακαδημίας».

Ακολούθησαν «υποκλίσεις» από την Google και άλλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top