37 υπουργοί δίνουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία των τραπεζικών τους λογαρισμών

Όλα στην φόρα για τους Γάλλους

37 υπουργοί δίνουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία των τραπεζικών τους λογαρισμών

Οι γάλλοι υπουργοί πρόκειται να δώσουν σήμερα στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα περιουσιακά τους στοιχεία στον απόηχο του σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη ο υπουργός Προϋπολογισμού.

Ο Ζερόμ Καϊζάκ μπήκε στο στόχαστρο της Εισαγγελίας του Παρισιού καθώς ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα εις βάρος του σχετικά με καταγγελίες που τον εμφανίζουν να διατηρούσε κρυφό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.

Οι 37 υπουργοί πρόκειται να δώσουν στη δημοσιότητα τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, το ύψος των καταθέσεών τους, τα χρεόγραφα, τις μετοχές, τα κοσμήματα, τα έργα τέχνης και τα αυτοκίνητα που ενδεχομένως να διαθέτουν--πληροφορίες που θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχτηκε έντονες πιέσεις να υιοθετήσει σκληρή στάση όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τον Καουζάκ.

Ο Καϊζάκ παραδέχτηκε την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό με τον ίδιο δικαιούχο ενώπιον των ανακριτών και παραιτήθηκε προκειμένου, όπως είχε δηλώσει, να προστατεύσει την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Υπό το βάρος έντονων πιέσεων αναγκάστηκε όχι μόνο να το ομολογήσει ενώπιον δύο δικαστών, αλλά να αναρτήσει και απολογητική επιστολή στο προσωπικό του μπλογκ.

Εκεί, με τον τίτλο «Με πνίγουν οι τύψεις» υποστήριξε ότι τηρεί τον συγκεκριμένο λογαριασμό εδώ και 20 χρόνια και διευκρίνισε ότι οι καταθέσεις ανέρχονται σε 600.000 ευρώ, που έδωσε εντολή να μεταφερθούν σε γαλλικό λογαριασμό.

Η εξέλιξη αυτή υπονόμευσε την προεκλογική δέσμευση του 2012 του Ολάντ για "μία άμεμπτη δημοκρατία" και ήγειρε ερωτήματα για τις επιλογές του εν μέσω, μάλιστα, οικονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό έχει υποσχεθεί πακέτο μέτρων για να διασφαλιστεί η διαφάνεια ως προς τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top