Mισός αιώνας από τη δολοφονία του Κένεντι: Σπάνιες φωτογραφίες εκτίθενται στην Ουάσινγκτον

Έσωσαν 40.000 εικόνες-Τα αρνητικά καταστράφηκαν στους Δίδυμους Πύργους

Πενήντα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τη δολοφονία του Tζον Φιτζέραλντ Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας και ο εκθεσιακός χώρος Νewseum της Ουάσινγκτον ανέλαβε την πρώτη από τις εκδηλώσεις για τον σπουδαίο πρόεδρο των ΗΠΑ.
αρχείο λήψης (2).jpg

Η έκθεση "JKF" έχει δύο μέρη. Στο πρώτο παρουσιάζονται όλες οι φωτογραφίες που τράβηξε ο φωτογράφος Ζακ Λόου, ο οποίος ακολουθούσε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών από την προεκλογική του εκστρατεία ως τις πρώτες ημέρες του στον Λευκό Οίκο. Το δεύτερο μέρος με τίτλο «Τρεις πυροβολισμοί» είναι αφιερωμένο στην ημέρα της δολοφονίας του.

mg_2113.jpg

Οι φωτογραφίες του Λόου συνέβαλαν στην δημιουργία του μύθου του Κένεντι. Μέσα σε τρία χρόνια, 1958-1961, τράβηξε 40.000 φωτογραφίες που θεωρήθηκαν τόσο πολύτιμες ώστε φυλάσσονταν σε θυρίδα τράπεζας στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Βέβαια, όλα τα αρνητικά καταστράφηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά χάρη στα δείγματα των φωτογραφιών αυτών που καθαρίστηκαν από τις σημειώσεις με στυλό ή μαρκαδόρο και ταξινομήθηκαν, το μουσείο κατάφερε να διαλέξει 70 από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες για την έκθεση, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να δουν άλλες εκατό μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Kennedy.jpg

Υπάρχουν φωτογραφίες από την εποχή που ο Κένεντι δεν ήταν ακόμα γνωστός οι οποίες τον δείχνουν να γευματίζει σε εξοχικό εστιατόριο, να κάνει βαρκάδα με την Τζάκι, αλλά και την κόρη του να παίζει με τις γραμματείς του πατέρα της.
images (1).jpg


Άλλες δείχνουν την Τζάκι Κένεντι με την Ιβόν ντε Γκολ μόνες στο αυτοκίνητο στην διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανικού προεδρικού ζεύγους στην Γαλλία τον Ιούνιο του 1961. Δίπλα στις φωτογραφίες εκτίθενται άρθρα σχετικά με την επίσκεψη από το Paris Match και αμερικανικά περιοδικά.

jfk2.jpg

Εκτός από τις φωτογραφίες, στον εκθεσειακό χώρο υπάρχουν σημειωματάρια, φωτογραφικές μηχανές, ακόμα και η πίπα του διάσημου δημοσιογράφου Γουόλτερ Κρονκάιτ, ο οποίος σε φωτογραφία-ντοκουμέντο ανακοινώνει στο CBS φανερά συγκινημένος τον θάνατο του προέδρου Κένεντι, ενώ για πρώτη φορά εκτίθεται το πουκάμισο του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, το οποίο δάνεισαν στην έκθεση τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ.

jfk_603_355.jpg


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top