30 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες από σεισμό στο Ιράν

Κοντά σε πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

​Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών, που μέχρι στιγμής έχει φτάσει τους 30, μετά από σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε το Ιράν.

Οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 800 ενώ ο σεισμός είχε επίκεντρο 89 χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Μπουσέρ όπου βρίσκεται ο μοναδικός πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Ντουμπάι των ΗΑΕ, στο Κατάρ και στο Μπαχρέιν ενώ αξιωματούχοι αναφέρουν πως δύο χωριά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο ισχυρός αυτός σεισμός δεν επηρέασε τη λειτουργία του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου τη�� Μπουσέρ, δήλωσε ένα στέλεχος της ρωσικής εταιρίας Atomstroyexport, η οποία το έχει κατασκευάσει, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Ο σεισμός δεν επηρέασε σε τίποτε την ομαλή λειτουργία του αντιδραστήρα, το προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται κανονικά και τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι εντελώς εντός των φυσιολογικών ορίων».

Ένας κάτοικος του Μπουσέρ είπε στο Reuters πως τα σπίτια δεν υπέστησαν ζημιές ενώ πρόσθεσε πως «Μπορούσαμε ξεκάθαρα να νιώσουμε τον σεισμό. Τα παράθυρα και οι πολυέλαιοι έτρεμαν…»

Σημειώνεται ότι ο σημερινός σεισμός είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που χτύπησε το 2011 την Ιαπωνία με καταστροφικές συνέπειες καθώς τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες έλιωσαν αφότου το σύστημα ψύξης και οι εφεδρικές γεννήτριες καταστράφηκαν από το τσουνάμι.

Επίσης ο πυρηνικός σταθμός στο Μπουσέρ είναι ο μοναδικός στον κόσμο που δεν αποτελεί μέρος της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια, η οποία έγινε μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top