ΣΟΚ:Πλαστά χαρτονομίσματα αξίας άνω των 500.000 ευρώ κατασχέθηκαν από τις αρχές

Συνελήφθησαν οι πλαστογράφοι

Πάνω από 36.000 πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ κατασχέθηκαν σε εργαστήριο παραχαρακτών στο Βέλγιο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας.

Δύο πλαστογράφοι συνελήφθησαν χθες στην περιοχή της Μπενς, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τέθηκαν υπό κράτηση, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Στεφάν Φανχέρεν, που είναι υπεύθυνος για τις έρευνες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν προηγμένο εξοπλισμό εκτύπωσης, μία μεγάλη ποσότητα χαρτονομισμάτων των 20 και 50 ευρώ, καθώς και μικρές ποσότητες χαρτονομισμάτων των 100, 200 και 500 ευρώ, ανακοίνωσε ο ίδιος.

Μία ημέρα μετά την κατάσχεση, η αστυνομία δεν έχει κατορθώσει να καταμετρήσει όλα τα χαρτονομίσματα. «Σε αυτό το στάδιο έχουμε μετρήσει 12.000 φύλλα που το καθένα περιέχει από τρία χαρτονομίσματα, των οποίων η συνολική αξία υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο αστυνομικός διευθυντής, η ποσότητα του χαρτιού που βρέθηκε στο εργαστήριο ήταν ικανή για την κοπή πλαστών χαρτονομισμάτων αξίας ίσης με επτά εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Φανχέρεν, οι παραχαράκτες «βελτίωναν προοδευτικά την ποιότητα της εκτύπωσής τους» και τα καλύτερα πλαστογραφημένα χαρτονομίσματα ήσαν τέτοιας ποιότητος που δεν ήσαν «αναγνωρίσιμα από τα μηχανήματα εντοπισμού που συνήθως βρίσκονται στα καταστήματα».

Οι έρευνες ξεκίνησαν έπειτα από την πληθώρα παραπόνων που είχαν κατατεθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, περίοδος που συμπίπτει με το καρναβάλι της Μπενς, οπότε και οι πλαστογράφοι κυκλοφόρησαν μία μεγάλη ποσότητα από ψεύτικα χαρτονομίσματα, μεταδίδει το πρακτορείο Belga.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων βαίνει μειούμενος κατά τα τελευταία χρόνια: το 2012, είχαν κατασχεθεί 531.000 πλαστά, έναντι 606.000 το 2011, 751.000 το 2010 και 860.000 το 2009. Στην πλειονότητά τους τα πλαστά χαρτονομίσματα είναι της ονομαστικής αξίας των 20 και 50 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top