Ο παππούς της Μέρκελ ήταν Πολωνός και...πολέμησε τους Γερμανούς!

Ούτε πως προφέρεται το επώνυμό του δεν γνώριζε η Άγκελα

Τραγική ειρωνεία… Ο παππούς της Άγκελα Μέρκελ ήταν Πολωνός και μάλιστα πολέμησε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως στρατιώτης εναντίον των Γερμανών!

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, ο Λούντβιχ Κάσμιερτσακ καταγόταν από το Πόζναν.

Πολωνικά μέσα ενημέρωσης εντόπισαν μάλιστα προσφάτως έναν μακρινό ξάδερφο της Άνγκελα Μέρκελ, τον συνταξιούχο σήμερα Ζίγκμουντ Ριχλίκι.

Ο άντρας γνώριζε μεν ότι είχε κάποιους μακρινούς συγγενείς στη Γερμανία, ωστόσο το ότι θα βρισκόταν ανάμεσά τους η… γερμανίδα καγκελάριος δεν το είχε φανταστεί!

Πάντως, η ίδια η κ. Μέρκελ είχε ρωτήσει δημοσίως ��ον πολωνό πρωθυπουργό για την ορθή προφορά του επωνύμου του παππού της…

Σύμφωνα με τους ειδικούς ιστορικούς ο παππούς της Άνγκελα Μέρκελ μέλος του πολωνικού στρατού, που πολέμησε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Γάλλων κατά της Γερμανίας. Μετά την αποκατάσταση της πολωνικής ανεξαρτησίας το 1919 πήγε στο Πόζναν μαζί με την γερμανικής καταγωγής αρραβωνιαστικιά του Μαργκαρέτε. Αργότερα μετανάστευσαν μαζί στο Βερολίνο και μετέτρεψαν το πολωνικό Κάσμιερτσακ σε Κάσνερ, επώνυμο που κληρονόμησε αργότερα η εγγονή του Άνγκελα.

Ο Ριχλίκι θυμάται ακόμη πολύ καλά τον παππού της γερμανίδας καγκελαρίου. Ακόμη και μετά την μετανάστευσή της η οικογένεια Κάσνερ διατήρησε την επαφή της με το πολωνικό παρακλάδι της οικογένειας.