Στα μαύρα η Βενεζούλα-Επταήμερο πένθος για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες

Στις κάλπες σε 30 μέρες θα κληθούν οι πολίτες

Μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο και σε ηλικία 58 ετών ο Ούγκο Τσάβες «έφυγε» από τη ζωή.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Τσάβες μετά την είδηση του θανάτου του, βγήκαν στους δρόμους, θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε εκείνος. «Ο Τσάβες ζει για πάντα», «Ο αγώνας συνεχίζεται» φώναζαν.

Venezuela_Chavez_JPEG_01639.limghandler.jpg

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν μάταιο», δήλωσε η 49χρονη Τζαμίλα Ρίβας, κλαίγοντας έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου απεβίωσε ο Τσάβες.

«Ήταν ο πατέρας μας. Το κίνημα του Τσάβες δεν θα τελειώσει. Είμαστε οι άνθρωποι του. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!» δήλωσε η 58χρονη, Νάνσι Γιοτίγια, στο κέντρο της πόλης του Καράκας, στην πλατεία Μπολιβάρ.

Αντιθέτως σε άλλες περιοχές της Βενεζουέλας και παρότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, μερικοί αντίπαλοι του Τσάβες δεν μπορούσαν να κρύψουν την ευτυχία τους για το τέλος αυτού που θεωρούν ως μια σκληρή δικτατορία.

«Επιτέλους!» φώναζαν μερικές γυναίκες, βγαίνοντας από τα σπίτια τους σε μία αριστοκρατική γειτονιά. Το μίσος για τον Τσάβες είναι βαθύ ανάμεσα στα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας της Βενεζουέλας.

Μερικοί «γιόρτασαν» ανοιχτά το θάνατό του προέδρου μέσω του Twitter. Υπήρξαν αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά λεηλασιών και βίας, όπως το κάψιμο σκηνών που ανήκαν σε φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν σε δρόμο του Καράκας εδώ και λίγες ημέρες για τη μυστικότητα γύρω από την υγεία του Τσάβες.

Η σορός του Τσάβες θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο λόμπι της Στρατιωτικής Ακαδημίας, ενώ ηκηδεία του, παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή.

Venezuela_Hugo_Chavez_Obit_JPEG_0d413.limghandler.jpg

Παράλληλα, η κυβέρνηση κήρυξε επταήμερο πένθος και αναστολή όλων των δημοσίων και ιδιωτικών δραστηριοτήτων, από την Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Εκλογές σε 30 ημέρες

Ο θάνατος του Τσάβες προκαλεί πολιτική αναστάτωση στη Βενεζουέλα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νίκολα Μαντούρο να ανακοινώνει ότι θα τεθεί σε επιφυλακή ο στρατός για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα.

12390258.limghandler.jpg


Ο υπουργός Άμυνας, Ντιέγκο Μολέρο με δήλωσή του υποσχέθηκε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας να σταθούν κοντά στο το Σύνταγμα και τη βούληση του προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες εντός 30 ημερών για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ελίας Χούα.

12390272.limghandler.jpg

Καθήκοντα προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαντούρο. «Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία ως πρόεδρος, και οι εκλογές θα διεξαχθούν τις επόμενες 30 μέρες. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κομμαντάντε Ούγκο Τσάβες» είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top