Για εσχάτη προδοσία παραπέμπεται ο Τσέχος πρόεδρος!

Για παραβίαση του νόμου και συγκάλυψη οικονομικών εγκληματιών

Η Άνω Βουλή του Τσεχικού Κοινοβουλίου απήγγειλε κατηγορίες για εσχάτη προδοσία κατά του απερχόμενου προέδρου Βάτσλαβ Κλάους, μία εντυπωσιακή μεν -συμβολικού χαρακτήρα πλέον δε- πράξη που καταδεικνύει το βαθύ διχασμό που έχει προκαλέσει στην κοινωνία του κράτους η έντονα αντιευρωπαϊκή στάση του ηγέτη του.

Η απόφαση της Γερουσίας, στην οποία κυριαρχούν οι κεντροαριστεροί αντίπαλοι του Κλάους, παραπέμπει στον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφαση για το εάν ο ηγέτης είχε παραβιάσει τον βασικό νόμο της χώρας, είτε χορηγώντας γενική αμνηστία τον Ιανουάριο -δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κατηγορούμενους για οικονομικά εγκλήματα να απαλλαγούν- είτε μέσω λόγω άλλων πράξεων και παραλείψεών του.

Τέσσερις γερουσιαστές δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως η Γερουσία ψήφισε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή της με πλειοψηφία 38 προς 30 την παραπομπή του προέδρου.

Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος ο Κλ��ους, η αυστηρότερη ποινή που αντιμετωπίζει είναι να απολέσει το αξίωμά του, την προεδρική αποζημίωση και τη δυνατότητα να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα. Μία τέτοια ποινή δεν θα είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στον ίδιον, δεδομένου ότι την προσεχή Πέμπτη εκπνέει και η δεύτερη θητεία του Κλάους, θα αποτελούσε όμως σοβαρό πλήγμα στην κεντροδεξιά παράταξη και στην πολιτική κληρονομιά του ιδιόρρυθμου ηγέτη, ο οποίος πολλές φορές έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Ευρώπη ��ε τις θέσεις του κατά της ΕΕ.

Οι Γερουσιαστές ανέμισαν κατά του Κλάους και άλλες κατηγορίες όπως ότι χρησιμοποίησε ως ασπίδα το Σύνταγμα για να αρνηθεί να επικυρώσει πολλές Ευρωπαϊκές συνθήκες και το ότι απαξίωνε συστηματικά τις διαταγές των δικαστηρίων που του απαγόρευαν να συμμετέχει στον διορισμό δικαστών.

Μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες που του προσήψε η Γερουσία ήταν ότι αρνήθηκε να υπογράψει τον μηχανισμό ΕΜΣ για τη διάσωση των αδύνατων οικονομικά χωρών ��ης ευρωζώνης, μόλο που αυτό είχε εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Εντούτοις, η άρνηση του Κλάους δεν σταμάτησε την δημιουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top