Άνοιγμα Μπερσάνι στον Γκρίλο για συνεργασία

Παρουσίασε τα 8 σημεία στη βάση των οποίων θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Τα οκτώ σημεία στη βάση των οποίων φαίνεται ότι θα ζητήσει την εμπιστοσύνη Βουλής και Γερουσίας παρουσίασε σε συνέντευξή του στο Rai3 ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι του PD, επιμένοντας να κοιτά προς το μέρος των εκλεγέντων με τα «Πέντε Αστέρια» (M5S) του Γκρίλο.

Πρόκειται για την υπερψήφιση νομοθεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της μαφίας, και νόμου εναντίον «συγκρουόμενων συμφερόντων» πολιτικών με επιχειρηματική δραστηριότητα, μέτρα για «πιο νηφάλια και λιγότερο ακριβή πολιτική» και μεταρρύθμιση των πολιτικών κομμάτων.

Τον οκτάλογο συμπληρώνουν επεμβάσεις στα επείγοντα προβλήματα σε κοινωνία, οικονομία και δικαιώματα, «όπως η υπηκοότητα, τα ομόφυλα ζευγάρια και το δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση».

Άνοιγμα Μπερσάνι στον Γκρίλο για συνεργασία

Παράλληλα τόνισε «Δεν με εντυπωσιάζει, έχω αρκετά φαρδιές πλάτες για να αντέξω τόσο όλους τους προπηλακισμούς όσο και τις πνευματώδεις φράσεις του. Επιθυμώ να θέσω στον Γκρίλο ένα μόνο θέμα, που λέγεται Δημοκρατία». O Μπερσάνι ξεκαθάρισε επίσης, ότι είναι διατεθειμένος να αλλάξει τον νόμο που αφορά την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, την απάλειψη της οποίας έχει ζητήσει επανειλημμένα ο Γκρίλο.

Παράλληλα, όμως, ο ιταλός προοδευτικός ηγέτης ζητεί από τον Γκρίλο «να του εξηγήσει στο κοινοβούλιο πώς εννοεί τη διαφάνεια και τη συμμετοχή, πώς εκλέγονται οι οργανισμοί που διοικούν ένα κόμμα και τι πρέπει να λέει ο ηθικός του κώδικας, καθώς όταν μιλάμε για Δημοκρατία, ένα κοινό αγαθό, δεν μπορεί να υπάρχει ένας μόνον άνθρωπος που ηγείται όλων των άλλων».

Ανασκεύασε ο Μπέπε Γκρίλο

Πάντως ο Μπέπε Γκρίλο, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), ανασκεύασε εν μέρει όσα είπε στο γερμανικό περιοδικό Focus. Στη συνέντευξή του επεσήμανε πως «υπό συγκεκριμένους όρους, θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς».

Στο μεταξύ έκκληση να υπάρξει αίσθηση του μέτρου και να επιδειχθεί αίσθημα ευθύνης απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την Γερμανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top