«Πόρτα» από τον Γκρίλλο τρώει ο Μπερσάνι

«Μήνυμα σταθερότητας» στέλνει ο Μπερλουσκόνι

Από τις ως τώρα εξελίξεις στο ιταλικό μετεκλογικό σκηνικό είναι ασφαλές να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρια, δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αν και δέχεται να συζητήσει την ψήφιση μέτρων που συμφωνούν με το πρόγραμμά του.

«Ο Μπερσάνι ευθύνεται για πολιτική παρενόχληση. Εδώ και αρκετές ημέρες παρενοχλεί το κίνημά μας με απαράδεκτες προτάσεις. Δεν πρόκειται να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε σε εκείνον, ούτε σε κανέναν άλλο», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γκρίλο στο ιστολόγιο του.

Ο κωμικός ηθοποιός κι επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρια χαρακτήρισε τον Μπερσάνι «έναν ζωντανό νεκρό, που κατάφερε κερδίζοντας να χάσει» ενώ το μόνο ισχνό περιθώριο συνερ��ασίας που άφησε αφορά την δυνατότητα «να ψηφίσει νόμους που σχετίζονται με το πρόγραμμά του, όποιος κι αν τους προτείνει».

Ο Μπερσάνι, ο οποίος χθες πρότεινε συνεργασία στο κίνημα του Γκρίλο, απάντησε ότι «όσα έχει να μου πει ο Γκρίλο -συμπεριλαμβανομένων και των προπηλακισμών- θέλω να τα ακούσω στην βουλή και στην γερουσία, διότι εκεί ο κάθε ένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του».

Σχολιαστές επισήμαναν σήμερα ότι η κεντροαριστερή συμμαχία θα μπορούσε να συνεργασθεί με το Κίνημα Πέντε Αστέρων ακολουθώντας το υπόδειγμα της Σικελίας.

Στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, πολλά μέτρα που προτάθηκαν από τον κεντροαριστερό περιφερειάρχη Ροζάριο Κροτσέτα στηρίζονται και από το κίνημα του Γκρίλο που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σ��ις τοπικές εκλογές.

Η συνεργασία εξελίσσεται με αποδοτικό τρόπο και ο ίδιος ο Γκρίλο την χαρακτήρισε «εξαιρετική περίπτωση». Απ' ό,τι φαίνεται όμως, το κλίμα εντός του κοινοβουλίου της Ρώμης πρόκειται να είναι σαφέστατα τεταμένη.


Μπερλουσκόνι: Χρειάζεται μήνυμα σταθερότητας πριν αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με τον Ναπολιτάνο

Είναι ανάγκη να σταλεί ένα «μήνυμα σταθερότητας» πριν αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα, τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροδεξιάς, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

«Καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αγνοήσει πόση σημασία έχει το να εξασφαλισθεί σταθερή διακυβέρνηση για την χώρα», ανέφερε ο Μπερλουσκόνι.

Πρόσθεσε ότι «αν δεν σταλεί -πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις του προέδρου (Τζόρτζο) Ναπολιτάνο με τα κόμματα- ένα μήνυμα σταθερότητας, κινδυνεύουμε να πληρώσουμε πολύ μεγάλο κόστος».

Ο Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι «γνωρίζει πως οι διαβουλεύσεις των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούν να αρχίσουν μόνο μετά την 15η Μαρτίου», αλλά επισήμανε ότι αυτό είναι «υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, η διάρκεια του οποίου πρέπει να αλλάξει με σχετική μεταρρύθμιση».

«Για τον λόγο αυτό, οι πολιτικές δυνάμεις, αυτόνομα, και με αίσθημα ευθύνης πρέπει να αρχίσουν να ξεμπλέκουν το κουβάρι μιας νομοθετικής περιόδου που δεν έχει καν ακόμη ξεκινήσει επίσημα», υποστήριξε.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι το μήνυμα αυτό αποτελεί νέα έμμεση έκκληση προς το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) να αρχίσει διάλογος για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Προς το παρόν ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, απευθύνθηκε κυρίως στο Κίνημα Πέντε

Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο, που αρνείται, όμως, να συναινέσει σε μια συνολική συμφωνία συμμαχίας, που να προβλέπει και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top