Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών στην Ιταλία και τα σχόλια του Τύπου

«Μούδιασμα» στην Ευρώπη από τα αποτελέσματα

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών στην Ιταλία και τα σχόλια του Τύπου

Με αγωνία παρακολουθούν οι Ιταλοί αλλά και ο ευρωπαϊκός Τύπος την καταμέτρηση των ψήφων στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν τις πρώτες τους δηλώσεις.

Γκρίλο: «όχι» σε υπόγειες συμφωνίες

«Δεν πρόκειται να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες», δήλωσε ο Πέπε Γκρίλο στο διαδικτυακό κανάλι του κόμματός του, προσθέτοντας πως, τόσο η Δεξιά, όσο και η Αριστερά, χρεοκόπησαν.

Και ο Ιταλός ηθοποιός πρόσθεσε με νόημα: «εμείς θα δώσουμε τις μάχες μας, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας ακολουθήσει».

Μόντι: ικανοποίηση για το αποτέλεσμα

«Tο αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό... Είμαι πολύ ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η λίστα και η συμμαχία μας δημιουργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν πενήντα ημέρες και κερδίσαμε τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς να διαθέτουμε μέσα και υποδομές», είπε ο Μάριο Μόντι.

Παράλληλα, ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός τόνισε πως με το πρόγραμμά του δεν έδωσε υποσχέσεις, αλλά εγγυήσεις για οικονομική εξυγίανση και μια νέα αρχή στη χώρα.

«Μούδιασμα» στην Ευρώπη

Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι Βρυξέλλες, ενώ ο Τύπος αναφέρεται κυρίως στα υψηλά ποσοστά του Μπερλουσκόνι και την έκπληξη από τον Γκρίλο.

Στην ανάλυσή του το BBC επισημαίνει πως αγορές και Ε.Ε. περίμεναν από τις κάλπες μία σταθερή κυβέρνηση Μπερσάνι – Μόντι προκειμένου να αποφευχθούν οι φόβοι για «παράλυση ελληνικού τύπου» στην Ιταλία.

Το AFP αναφέρεται στην εντυπωσιακή επάνοδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και αποδίδει τα αποτελέσματα για τον Μάριο Μόντι στην πολιτική λιτότητας, ενώ η Le Monde τονίζει πως τα αποτελέσματα είναι σαφώς επηρεασμένα από τις δοκιμασίες που περνά η ιταλική οικονομία.

Στα αντιευρωπαϊκά αισθήματα των Ιταλών κάνει αναφορά η Liberation μιλώντας για τον Γκρίλο που κατέβηκ�� στις εκλογές με αίτημα την έξοδο από το ευρώ, ενώ το CNN χαρακτηρίζει τον αρχηγό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων «γελωτοποιό της ιταλικής πολιτικής σκηνής» και το Bloomberg «πρώην κωμικό και νυν λαϊκιστή».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top