Μ. Βρετανία: Κρέας αλόγου σε σχολεία και νοσοκομεία

Νέες αποκαλύψεις για το διατροφικό σκάνδαλο

Κρεατόπιτες που αντί για βοδινό περιείχαν κρέας αλόγου είχαν διανεμηθεί σε 47 σχολεία στο Λάνκασερ της βορειοδυτικής Αγγλίας ενώ μπιφτέκια με το ίδιο κρέας είχαν παραδοθεί σε νοσοκομεία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι παραδοσιακές «κότατζ πάι» -ένα είδος κρεατόπιτας- που έτρωγαν οι μαθητές στα σχολεία της κομητείας του Λάνκασερ βρέθηκαν θετικές στο κρέας αλόγου, όπως δήλωσε η Σούζι Τσαρλς, η υπεύθυνη για τα σχολεία στο κομητειακό συμβούλιο.

«Σχετικά λίγα σχολεία περιλαμβάνουν το είδος αυτό στο μενού τους, όμως προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα γεύματά μας θα περιέχουν αυτό ακριβώς που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Το γεγονός ότι τα πιάτα αυτά δεν πληρούσαν τους κανονισμούς μας οδήγησε να τα αποσύρουμε, χωρίς κανένα δισταγμό», εξήγησε.

Ταυτόχρονα, από τον οργανισμό που είναι αρμόδιος για τη διανομή κρέατος στα υγειονομικά καταστήματα της Βόρειας Ιρλανδίας έγινε γνωστό ότι στα νοσοκομεία της επαρχίας είχε παραδοθεί κρέας αλόγου. Η παρτίδα που είχε διανεμηθεί από μια βορειοϊρλανδική εταιρεία αποσύρθηκε αλλά δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν κάποιο μέρος της καταναλώθηκε από τους ασθενείς.

Επίσης, παμπ και ξενοδοχεία που ανήκουν στον όμιλο Whitbread είχαν επίσης παραλάβει τρόφιμα στα οποία από τους εργαστηριακούς ελέγχους εντοπίστηκε DNA αλόγου.

Ο όμιλος, στον οποίο ανήκουν οι αλυσίδες Premier Inn, Beefeater Grill και Brewers Fayre, ανακοίνωσε ότι τα επίμαχα προϊόντα αποσύρθηκαν από το μενού και δεν πρόκειται να εισαχθούν ξανά παρά μόνο αφού γίνουν νέοι εργαστηριακοί έλεγχοι.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση στη Ρουμανία προχωρά σε λήψη μέτρων για την προστασία των καταναλωτών, και ανακοίνωσε μια τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες για παράνομα σφαγεία.

Στη Γαλλία οι Αρχές κατηγόρησαν για "οικονομική απάτη" εταιρεία επεξεργασίας κρέατος η οποία φέρεται να έχει πουλήσει εκατοντάδες τόννους κρέατος αλόγου με πλαστές σφραγίδες βόειου κρέατος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top