Γαλλική εταιρεία «βάφτισε» εν γνώσει της κρέας αλόγου σαν βοδινό

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου

Γαλλική εταιρεία «βάφτισε» εν γνώσει της κρέας αλόγου σαν βοδινό

Πρώτη ανάρτηση: 14/02/2013 19:53

Κρέας το οποίο έφερε σήμανση βοδινού, εν γνώσει ότι θα μπορούσε να περιέχει κρέας αλόγου, πωλούσε η γαλλική εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Spanghero, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Καταναλωτικών Υποθέσεων, Μπενουά Αμόν, το κρέας έφυγε από τη Ρουμανία με την σαφή σήμανση «κρέας αλόγου» αλλά αργότερα η σήμανση άλλαξε σε «βοδινό». «Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την καλή πίστη της ρουμανικής εταιρείας»

Η γαλλική εταιρεία φαίνεται ότι ήταν η πρώτη που πούλησε το κρέας με αυτή τη σήμανση, εξήγησε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. Μίλησε ακόμη για «ισχυρές υποψίες» εκ μέρους της εταιρείας για την πραγματική φύση του κρέατος που πουλούσε.

Η απάτη, κατά τη γαλλική κυβέρνηση, συνεχιζόταν για έξι μήνες και αφορά 750 τόνους κρέατος.

Το τελευταίο εξάμηνο, πρόσθεσε ο υπουργός, η εταιρεία φέρεται να κέρδισε 550.000 ευρώ από την πώληση του αρκετά φθηνότερου κρέατος αλόγου σαν βοδινό.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία Spanghero αρνείται τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι καθ' όλη την πορεία από την προμήθεια μέχρι τη μεταπώληση του κρέατος θεωρούσε και είχε διαβεβαιώσεις ότι επρόκειτο για βόειο και όχι για κρέας αλόγου.

Ίχνη φαινυλοβουταζόνης σε σφάγια αλόγου που προέρχονταν από σφαγεία στη Βρετανία

Ίχνη φαινυλοβουταζόνης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλόγων, ανιχνεύθηκε σε σφάγια αλόγου που προέρχονταν από σφαγεία στη Βρετανία. «Ίσως εισήλθαν στη διατροφική αλυσίδα» ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές.

Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε έπειτα από αναλύσεις που έγιναν σε 206 κουφάρια αλόγων που σφαγιάστηκαν στη Βρετανία.

«Οι αναλύσεις ήταν θετικές σε οκτώ από αυτά», διευκρίνισε ο Ντέιβιντ Χιθ και «τρία από τα σφάγια αυτά μπορεί να εισήλθαν στην διατροφική αλυσίδα στη Γαλλία».

Το σκάνδαλο φθάνει τη Γερμανία

DNA αλόγου ανιχνεύθηκε σε κατεψυγμένα λαζάνια με βοδινό κρέας στη Γερμανία. Τα σουπερμάρκετ ξεκίνησαν την απόσυρση του προϊόντος από τα ράφια τους. παρτίδα λαζάνια από το Λουξεμβούργο και την Comigel.

Μπιφτέκια καταστράφηκαν στην Κύπρο

Δεκαεξίμισι τόνοι μπιφτέκια δεσμεύτηκαν και στη συνέχεια καταστράφηκαν, λόγω του διατροφικού σκανδάλου που ξέσπασε με την πρόσμιξη αλογίσιου κρέατος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top