Ρουμανία: Συλλήψεις υπόπτων για κλεμμένα έργα τέχνης

Ανάμεσά τους έργα των Πικάσο και Ματίς

​Οι Αρχές συνέλαβαν στη Ρουμανία τρία πρόσωπα που θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε μια εντυπωσιακή κλοπή έργων τέχνης μεγάλων ζωγράφων από μουσείο στο Ρότερνταμ το 2012. Ανάμεσα στα κλοπιμαία περιλαμβάνονται πίνακες του Πικάσο και του Μονέ.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πρόκειται για τρεις άνδρες, Ρουμάνους υπηκόους, ενώ η ολλανδική αστυνομία αναφέρει ότι κανένας πίνακας δεν βρέθηκε.

Οι ύποπτοι "είναι ακόμα υπό κράτηση και ανακρίνονται σχετικά με τον πιθανό ρόλο τους στην ληστεία", δήλωσε η Ιβέτ φαν ντεν Χέερικ, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ρότερνταμ.

"Τα τρία άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει έρευνας στη Ρουμανία, και όχι κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας του Ρότερνταμ", πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι τρεις ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση για 29 ημέρες, κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας που είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (Diicot), μετέδωσε το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Mediafax.

Επτά πίνακες ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένων έργων του Πικάσο, του Ματίς, του Μονέ και του Γκογκέν, είχαν κλαπεί στα μέσα Οκτωβρίου από το Μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ.

Τα κλεμμένα έργα είναι το "Κεφάλι Αρλεκίνου" του Πάμπλο Πικάσο, "Η αναγνώστρια στα λευκά και τα κίτρινα" του Ανρί Ματίς, "Η γέφυρα του Ουότερλου" και "Η γέφυρα του Τσάρινγκ Κρος" του Λονδίνου, που υπογράφει ο Κλοντ Μονέ, και "Η γυναίκα μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο, η λεγόμενη αρραβωνιαστικιά" του Πολ Γκογκέν.

Στα κλεμμένα έργα περιλαμβάνονται επίσης η "Αυτοπροσωπογραφία" του Μάγερ ντε Χάαν και η "Γυναίκα με τα κλειστά μάτια" του Λούσιαν Φρόιντ.

Οι εμπειρογνώμονες είχαν εκτιμήσει την εποχή εκείνη την αξία των έργων που εκλάπησαν από 100 έως 200 εκατ. ευρώ. Ήταν η μεγαλύτερη κλοπή έργων τέχνης στην Ολλανδία από το 1991, όταν 20 πίνακες είχαν κλαπεί από το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ.