Γερμανία: Κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην κάτω Σαξονία

Ανοικτό το ενδεχόμενο εξελίξεων στους Σοσιαλδημοκράτες εάν χάσει ο Στάινμπρουκ

Οι ψηφοφόροι της Κάτω Σαξονίας στη βόρεια Γερμανία, ψηφίζουν την Κυριακή σε μια κρίσιμη περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση κυρίως για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, περίπου οκτώ μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Λίγο περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ανανεώσουν το τοπικό κοινοβούλιο και να διατηρήσουν ή όχι την κυριαρχία του συνασπισμού των συντηρητικών και των Φιλελευθέρων που κυβερνά επίσης τη Γερμανία σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Δημοσκόπηση της Πέμπτης δίνει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της καγκελάριου Μέρκελ την υ��εροχή με 41% των ψήφων. Σε συνεργασία με τον σύμμαχο των συντηρητικών, το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) που βρίσκεται οριακά στο 5%, ο συνασπισμός συγκεντρώνει το συνολικό 46%.

Πιθανώς να υπάρξει πρόβλημα για τον συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ αν το FDP δεν φτάσει το όριο το 5% για να μπει στην τοπική βουλή. Ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, από την Κάτω Σαξονία, πιθανώς θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την προεδρία κόμματος.

Η εκτίμηση για το SPD είναι στο 33%, με τους Πράσινους να εκτιμάται ότι θα κερδίσουν το 13%. Για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το κύριο αριστερό κόμμα, οι εκλογές είναι εξίσου καθοριστικές. Μια σημαντική ήττα της συμμαχίας του με τους Πράσινους, θα αποδυναμώσει τον ηγέτη του Στάινμπρουκ, καθώς ήδη οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται πολύ πίσω από την Μέρκελ στην εθνική δημοσκόπηση, και ενδεχομένως να πυροδοτήσει εξελίξεις στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι περιφερειακές εκλογές θα μπορούσαν πάντως να οδηγήσουν στο σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών, υπό την ηγεσία των τελευταίων αν δεν υπάρχει πλειοψηφία. Η λύση αυτή θα μπορούσε να προαναγγέλλει την έκβαση των εκλογών σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις 22 Σεπτεμβρίου.
​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top