Η γαλλική ελίτ προτιμάει την... Γερμανία

Όλο και περισσότεροι την επιλέγουν για διακοπές ή δουλειά

Η γαλλική ελίτ προσελκύεται όλο και περισσότερο από τη Γερμανία για να εργαστεί εκεί ή να περάσει τις διακοπές, ακόμη κι αν τα στερεότυπα ως προς τους Γερμανούς παραμένουν ισχυρά. Αυτό εί��αι το συμπέρασ��α μελέτης που διεξήχθη από τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα των δύο χωρών και δημοσιεύεται σήμερα.

Σχεδόν 25.000 χρήστες του διαδικτύου στη Γερμανία και τη Γαλλία, σχεδόν οι μισοί από κάθε χώρα, απάντησαν από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο στο ερωτηματολόγιο «η Γερμανία, η Γαλλία και εσείς;» με την ευκαιρία της 50ής επετείου της συνθήκης των Ηλυσίων στις 22 Ιανουαρίου, μιας σημαντικής ημέρας για τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις.

Με βάση τη σύνθεση του κοινού που έχουν αυτά τα μέσα ενημέρωσης (Radio France, Arte, ARD και Deutschlandradio), η έρευνα αυτή δεν αντιπροσωπεύει κοινωνικά τον πληθυσμό των δύο χωρών, αλλά παρουσιάζει σε γενικές γραμμές μάλλον την επιθυμία των ελίτ των δύο χωρών που ενδιαφέρονται για τη γαλλο-γερμανική συνεργασία. Για τους Γάλλους, η Γερμανία γίνεται όλο και πιο ελκυστική.

Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων θα ήθελε να εργαστεί εκεί και το 77% θα ήθελε να περάσει τις διακοπές στη γειτονική χώρα. Μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων Γερμανών θα ήθελε να εργαστεί στη Γαλλία, αλλά το 94% θα ήθελε να περάσει εκεί τις διακοπές του. Για το 44% των Γάλλων αυτών, η Γερμανία "συνιστά υπόδειγμα», ενώ η Γαλλία αποτελέι υπόδειγμα μόνο για το 22% των Γερμανών. Ωστόσο τα στερεότυπα παραμένουν ισχυρά σε αυτό το κοινό επίσης.

Οι Γερμανοί θεωρούνται ιδιαίτερα αυστηροί, πειθαρχημένοι και εργατικοί, ενώ οι Γάλλοι είναι πάνω απ΄όλα φιλήδονοι, ατομιστές, δημιουργικοί και γοητευτικοί.

Στερεότυπα που κάνουν τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, καθηγητή της γερμανικής γλώσσας, όταν ρω��ήθηκε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Radio France και Arte για το ερωτηματολόγιο αυτό.

«Το βρίσκω πολύ διασκεδαστικό γιατί ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφη από την ιστορίας της, τις περιοχές της, τη χροιά της γλώσσας της», υπογραμμίζει.

«Μου αρέσει η Γερμανία γι' αυτό που είναι ικανή να κάνει, για την ικανότητά της να κάνει διάλογο και να αναζητεί την εξεύρεση της απάντησης από κοινού», προσθέτει.

Ο Ερό που ανακάλυψε τη γερμανική γλώσσα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 «στη μεγάλη εποχή των ανταλλαγών και της αδελφοποίησης πόλεων», επιθυμεί πρωτίστως να «επαναληφθεί η κινητικότητα των νέων» με την ευκαιρία της επετείου της συνθήκης των Ηλυσίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top