Επικίνδυνες ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ χημικές ουσίες έχουν τα ρούχα «made in China»

Κάντε κλικ και δείτε ποιες πασίγνωστες μάρκες αποτελούν «απειλή»

Το θέμα των επικίνδυνων χημικών ουσιών που έχουν τα είδη ρουχισμού που εισάγονται από την Ασία και ιδίως από την Κίνα, επαναφέρει με δημοσίευμά της η Le Monde.

Τα ρούχα αυτά όπως επισημαίνεται περιέχουν βενζένιο και τολουένη, δηλαδή υψηλά καρκινογόνες ουσίες.

Μάλιστα, η κατάσταση έχει κριθεί τόσο σοβαρή ώστε ήδη οι αρμόδιες αρχές σε Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο έχουν αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί λίγο καιρό πριν και η Greenpeace! Όπως είχε ανακοινώσει η οργάνωση στο Παρίσι «χημικές ουσίες ύποπτες ότι μπορεί να προκαλούν καρκίνους και ορμονικές διαταραχές εντοπίσθηκαν σε προϊόντα μεγάλων κατασκευαστών ενδυμάτων».

Ανάμεσα στις μάρκες που αναφέρθηκαν από τη μη κυβερνητική οργάνωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος είναι οι Zara, Calvin Klein, Levi's και Li Ning.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Greenpeace αγόρασε το 2012 δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες, τα οποία πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του κόσμου. Επρόκειτο για παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα και φορέματα κατασκευασμένα κυρίως στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Στη συνέχεια υπέβαλε τα υφάσματα σε αναλύσεις.

"Περίπου στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπί��θηκαν αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE)", ανακοίνωσε η Γκρινπίς. Μερικά ρούχα έφεραν εξάλλου φθαλάτες ή βαφές που περιείχαν καρκινογόνες αμίνες.

Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE) είναι χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά ως απορρυπαντικά σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και στην παραγωγή φυσικών και συνθετικών υφασμάτων. Στους υπονόμους διασπώνται σε νονυλφενόλη (NP), ένα πολύ τοξικό υποπροϊόν που αναστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή των ορμονών.

Οι μάρκες που βρίσκονται υπό κατηγορία "είναι τεράστιοι παίκτες στη βιομηχανία της μόδας--μόνον η Zara παράγει 850 εκατομμύρια ενδύματα το χρόνο. Μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του χημικού αποτυπώματος που αφήνει στον πλανήτη, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμε��ες χώρες όπως η Κίνα όπου κατασκευάζονται πολλά απ' αυτά τα προϊόντα", υπογράμμισε η Λι Γιφάνγκ της Greenpeace.​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top