Τίτλοι τέλους για τον φόρο Ολάντ στους πλούσιους

Απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας

Ιδιαίτερα σύντομος ήταν ο βίος του φόρου του Φρανσουά Ολάντ για τους πολύ πλούσιους.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε τον νόμο για φορολογικό συντελεστή 75% στα εισοδήματα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ που αποτελούσε κεντρικό ζήτημα στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για το 2013 και είχε προκαλέσει την οργή των πολιτών με υψηλό εισόδημα. Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τις νέες μεθόδους για τον υπολογισμό του φόρου περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο Οκτώβριο την πρόταση για την επιβολή του φόρου ύψους 75% στα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Την επιβολή του φόρου είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στην απόφαση του το Συνταγματικό Δικαστήριο αναφέρει ότι ο προσωρινός συντελεστής του 75% για περίοδο δύο ετών είναι αντισυνταγματικός καθώς -αντίθετα με άλλες μορφές φόρου εισοδήματος- εφαρμόζεται σε μεμονωμένα άτομα αντί για νοικοκυριά.

Ως αποτέλεσμα, αναφέρει το δικαστήριο, ο φόρος «δεν αναγνωρίζει την ισότητα στον επιμερισμό των φορολογικών υποχρεώσεων». Ύστερα από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανασυντάξει την πρότασή της για φορολογικό συντελεστή 75% και θα την καταθέσει εκ νέου.

Μένει να δούμε τώρα τι θα κάνει ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ και άλλοι επιφανείς που είχαν φύγει από τη χώρα τους εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top