Πορτογαλία: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένη!

Έκαναν την τρόικα επιτραπέζιο παιχνίδι

Πορτογαλία: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένη!

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένη η Πορτογαλία αφού δέκα αεροδρόμια, η κρατική αεροπορική εταιρεία, ναυπηγεία, ακόμη και η κρατική τηλεόραση ιδιωτικοποιούνται με διαδικασίες – εξπρές!

Η πορτογαλική κυβέρνηση αυτές τις ημέρες ξεπουλάει.

Ωστόσο, οι πολίτες, συγκλονισμένοι από τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες και την αύξηση των φόρων που ισοδυναμούν με τον μισθό ενός μήνα, παρακολουθούν μεταξύ σοκ και θλίψης αυτή την «τελετή απογύμνωσης», όπως τη χαρακτηρίζει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», που άρχισε πριν από ένα χρόνο όταν οι κρατικές μετοχές της κεντρικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας στην Πορτογαλία, της EDP, πέρασαν στα χέρια του κινεζικού κολοσσού Τρία Φαράγγια έναντι 2,7 δισ. ευρώ.

Η κινεζική εταιρεία εξασφάλισε μια βάση για την επέκταση του εμπορίου της στη Λατινική Αμερική και το πορτογαλικό κράτος κάποια χρήματα για να περιορίσει το τεράστιο χρέος της χώρας.

Σημειώνεται ότι όλα αυτά είχαν αποφασιστεί από τον Απρίλιο του 2011, όταν η τότε κυβέρνηση ζήτησε τη διάσωση με 78 δισ. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Την Πέμπτη η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεχθεί την προσφορά του κολομβο-βραζιλιανού μεγιστάνα Γκερμάν Εφρόμοβιτς για την εξαγορά, έναντι 350 εκατ. ευρώ, του κρατικού αερομεταφορέα ΤΑΡ. Από οικονομικής πλευράς, η εταιρεία δεν είναι ακριβώς κόσμημα αφού έχει χρέη 1,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο ένα μέλος του ΔΣ, που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση, διαβεβαίωσε ότι η προσφορά του Εφρόμοβιτς, «είναι φιλανθρωπία». Και πρόσθεσε: «Πάλι καλά που δεν μπορείτε να πουλήσετε και την εθνική κυριαρχία».

«Το ‘χουν ρίξει» στη πλάκα: Έκαναν επιτραπέζιο με την τρόικα!

Η βασική ιδέα του επιτραπέζιου παιχνιδιού είναι ο παίκτης να αναλάβει τα ηνία μιας φανταστικής χώρας, της «Πορτουγαλανδίας». Ασκώντας την εξουσία πρέπει να επεκτείνει την επιρροή του σε διάφορες ομάδες συμφερόντων και να συγκεντρώσει τα «μεγαευρώ» που τοποθετούνται σε φορολογικούς παραδείσους.

Το παιχνίδι διαφημίζεται με τη φράση «Προσοχή, έρχεται η Τρόικα, η οποία αναπαρίσταται από τρεις σκοτεινές και αγέλαστες φιγούρες των «κυρίων με τα μαύρα». Ο ηγέτης προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία ασκώντας όση επιρροή διαθέτει, να φιμώσει τις φωνές των αντιπάλων του και να τοποθετήσει τον πακτωλό των χρημάτων του σε κάποιον φορολογικό παράδεισο πριν από την άφιξη της Τρόικας των πιστωτών.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους στόχους του επιτραπέζιου παιχνιδιού που εφηύρε η Πορτογαλία της κρίσης.

«Βαρέθηκες να αγοράζουν υποβρύχια με τους φόρους σου; Τώρα ήρθε η σειρά σου! Κι εσύ επίσης μπορείς να οδηγήσεις τη χώρα στη χρεοκοπία!». Με τη φράση αυτή διαφημίζεται το παιχνίδι.

Νικητής αναδεικνύεται ο «ηγέτης» που καταφέρνει να συνάψει τις περισσότερες πολιτικές συμμαχίες, να κερδίσει τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις και να συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα προτού εμφανιστεί η κάρτα της «Τρόικας».

Η Τρόικα στο επιτραπέζιο παιχνίδι είναι τρεις μαυροντυμένοι άντρες που κρατούν χαρτοφύλακες με τα αρχικά ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top