Πρώτη φορά: Η Ν. Κορέα εκλέγει γυναίκα πρόεδρο, την Παρκ Γκεούν-Χίε

H κόρη του πρώην δικτάτορα με το απίθανο παρελθόν κατέκτησε την εξουσία

Πρώτη φορά: Η Ν. Κορέα εκλέγει γυναίκα πρόεδρο, την  Παρκ Γκεούν-Χίε

Η κόρη του πρώην δικτάτορα της Νοτίου Κορέας Παρκ Τσουνγκ-Χίε, η συντηρητική υποψήφια Παρκ Γκεούν-Χίε, ανακηρύχθηκε νικήτρια των εκλογών. Είναι η πρώτη φορά που στην κεφαλή της Ν. Κορέας θα βρεθεί γυναίκα και μάλιστα με παρελθόν που θα μπορούσε να είναι σενάριο για ταινία!

Το 1974, όταν ήταν 22 ετών, η μητέρα της, Γιουκ Γιούνγκ-σο, έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από μία σφαίρα στο κεφάλι, που έριξε βορειοκορεάτης εκτελεστής, έχοντας ως στόχο τον σύζυγό της, με αποτέλεσμα η Παρκ να εγκαταλείψει τις σπουδές της στο Παρίσι και να επιστρέψει στην πατρίδα της και να γίνει η Πρώτη Κυρία της χώρας.

Αίσθηση είχε προκαλέσει η αντίδρασή της, πέντε χρόνια αργότερα όταν ο πατέρας της έπεσε νεκρός από το όπλο κατασκόπου του. Όπως γράφουν οι New York Times, η Παρκ ρώτησε μόνο «εάν είναι όλα καλά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα».

Η νέα ηγέτιδα της Ν. Κορέας εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο το 1998 εν μέσω της οικονομικής κρίσης των «τίγρεων» της νοτιοανατολικής Ασίας. Το 2007 προσπάθησε και πάλι να εκλεγεί, όμως δεν κατάφερε να πάρει το χρίσμα από το κόμμα της, το Σαενούρι (Κόμμα Εθνικού Συνόρου).

Κατέχει πτυχίο μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Σονγκάνγκ της Σεούλ και τιμητικό πτυχίο στη Λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο Μουνγουόρντ της Ταϊβάν. Δεν είναι παντρεμένη, γεγονός μη συμβατικό για τη συντηρητική νοτιοκορεατικ�� κοινωνία, ενώ ένα ακόμη εμπόδιο, το οποίο ξεπέρασε, είναι ότι στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας εμφανίζει τη μεγαλύτερη φυλετική ανισότητα στις ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως.

«Δεν έχω οικογένεια να φροντίσω. Δεν έχω παιδιά για να κληροδοτήσω τις αρμοδιότητές μου. Εσείς, ο λαός είστε η μόνη μου οικογένεια και για να σας κάνω χαρούμενους ασχολούμαι με την πολιτική. Εάν εκλεγώ θα κυβερνήσω σαν μητέρα αφιερωμένη στα παιδιά της» ανέφερε σε προεκλογική της ομιλία.



Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top