Δορυφόροι της NASA προσέκρουσαν στην επιφάνεια της Σελήνης!

Μια βουτιά αυτοκτονίας για τους Ebb και Flow

Δύο δίδυμοι δορυφόροι της NASA - οι Ebb και Flow - πραγματοποίησαν μια προβλεπόμενη πρόσκρουσή τους την Σελήνη στο πλαίσιο της 15μηνης αποστολής για τη μελέτη του πεδίου βαρύτητας του φυσικού δορυφόρου της Γης.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κάθοδος τα δυο σκάφη προσέκρουσαν στην επιφάνεια με ταχύτητα 6.051 χιλιόμετρα την ώρα, ή 1,7 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Η πρόσκρουση δεν ήταν δυνατό να καταγραφεί με τηλεσκόπια αφού το σημείο μηδέν βρισκόταν εκείνη την ώρα βυθισμένο στο σκοτάδι.

Για τις τελευταίες ώρες της αποστολής πάντως η ΝASA είχε προγραμματίσει ζωντανό σχολιασμό που μεταδόθηκε μέσω του NASA ΤV αλλά και μέσω Ustream.

Από την εκτόξευσή τους τον Ιανουάριο του 2012, τα σκάφη της αποστολής Grail πετούσαν σε σχηματισμό, μελετώντας την κατανομή της μάζας στη Σελήνη.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τύπου της NASA, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δυο δορυφόροι – στο πλαίσιο του σχεδίου GRAIL- πρόκειται να μελετηθούν με σκοπό τη δημιουργία ενός χάρτη βαρύτητας της Σελήνης.

Η περιοχή της σύγκρουσης πήρε το όνομα Sally Ride, προς τιμήν της πρώτης Αμερικανίδας αστροναύτη που πέθανε φέτος.

Η Σάλι Ράιντ, που πέθανε τον Ιούλιο του 2012, συμμετείχε στο σχέδιο GRAIL, αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της NASA.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top