Νέες διαδηλώσεις φοιτητών στην Ουγγαρία

Μάχονται εναντίον των νέων μεταρρυθμίσεων στη παιδεία

Νέες διαδηλώσεις φοιτητών στην Ουγγαρία

​Συνεχίστηκαν και την Τετάρτη οι διαδηλώσεις χιλιάδων φοιτητών, οι οποίοι είναι αντίθετοι με τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση εκτεταμένη περικοπή θέσεων στα Πανεπιστήμια της χώρας. Οι φοιτητές παρεμπόδισαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων εν ώρα αιχμής, σε μία από τις κύριες οδικές γέφυρες της Βουδαπέστης παρά τη χαμηλή θερμοκρασία και τον πάγο.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν τη δεύτερη αυθόρμητη κινητοποίησή τους στην ουγγρική πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα, αξιώνοντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τα σχέδια της για περικοπή των υποτροφιών, την επιβολή διδάκτρων και ζητούν να ξεκινήσει διαβούλευση για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε με μία συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Οικονομικών της Βουδαπέστης, συνεχίσθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του απογεύματος, επιτηρούμενη διαρκώς από την αστυνομία, η οποία δεν χ��ειάσθηκε να επέμβει.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσπίσει δίδακτρα και αυτό δε σημαίνει απλώς πως θα μειωθεί ο αριθμός των θέσεων, αυτό κυρίως συνεπάγεται την ελάττωση της χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης και τη μείωση της ανεξαρτησίας των Πανεπιστημίων», υπογράμμισε ο Ντανίλο Κις, επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της για την εφαρμογή περικοπών στην ανώτατη εκπαίδευση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top