Ακραίος κίνδυνος φωτιάς αύριο σε Αττική και τρεις ακόμα περιφέρειες

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο - 27 περιοχές στο «κόκκινο»

Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται αύριο, Πέμπτη 13 Αυγούστου, η Αττική και περιοχές σε ακόμη τρεις Περιφέρειες, καθώς ο κίνδυνος φωτιάς ανεβαίνει στο ανώτατο επίπεδο. Την ίδια ώρα, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω, με το επόμενο 48ωρο να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο για την εκδήλωση και την εξάπλωση πυρκαγιών.

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την Πέμπτη προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 5, σε περιοχές της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και του Βορείου Αιγαίου.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Στην κατηγορία κινδύνου 5 – Κατάσταση Συναγερμού βρίσκονται:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: ΠΕ Βοιωτίας και ΠΕ Εύβοιας
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου: ΠΕ Αργολίδας και ΠΕ Κορινθίας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: ΠΕ Λέσβου

Παράλληλα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, προβλέπεται σε μεγάλο μέρος της χώρας, μεταξύ άλλων σε περιοχές:

  • της Πελοποννήσου
  • της Δυτικής Ελλάδας
  • των Ιονίων Νήσων
  • της Ηπείρου
  • της Στερεάς Ελλάδας
  • της Θεσσαλίας
  • του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
  • της Κεντρικής Μακεδονίας
  • της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο καιρός «Hot-Dry-Windy» κάνει πιο επικίνδυνο το επόμενο 48ωρο

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ομάδα Flame του Meteo, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα επικίνδυνο «Hot-Dry-Windy» επεισόδιο. Ο συνδυασμός ισχυρών ανέμων, υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας δημιουργεί ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση και γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται: 

  • η Αττική
  • η κεντρική και νότια Εύβοια
  • η νότια Βοιωτία
  • η Φωκίδα
  • η Κορινθία
  • η Αργολίδα
  • η Λακωνία
  • τα Κύθηρα
  • η Μυτιλήνη
  • η Λήμνος
  • η Χίος
  • η Δυτική Αχαΐα
  • η Ηλεία

Κατά τόπους επικίνδυνες συνθήκες αναμένονται επίσης σε: 

  • Αιτωλοακαρνανία
  • Μεσσηνία
  • Αρκαδία
  • κεντρική και ανατολική Μακεδονία
  • Ξάνθη
  • Ροδόπη
  •  Έβρο
  • Θάσο
  • Σαμοθράκη
  • Σάμο
  • Λευκάδα
  • Κεφαλονιά
  • Ζάκυνθο
  • νότια Κρήτη

Ισχυροί βοριάδες και πολύ υψηλή ευφλεκτότητα

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, 13 και 14 Αυγούστου, οι βόρειοι και βορειοανατολικοί άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά, φτάνοντας τα 40-60 km/h, ενώ τοπικά μπορεί να ξεπεράσουν τα 60-70 km/h.

Οι άνεμοι θα συνδυαστούν την Πέμπτη με συνθήκες ατμοσφαιρικής ξηρασίας, κυρίως στα δυτικά. Παράλληλα, η ευφλεκτότητα της δασικής καύσιμης ύλης θα είναι πολύ υψηλή σε μεγάλο μέρος της χώρας και ακόμη μεγαλύτερη στα δυτικά και τα βόρεια.

Οι συνθήκες αυτές αυξάνουν το δυναμικό για πυρκαγιές που καθοδηγούνται από τον άνεμο, με μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης, υψηλά θερμικά φορτία και αυξημένη πιθανότητα κηλιδώσεων.

Τι είναι η πυροεπαγωγή

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο πυροεπαγωγής, κυρίως στα δυτικά.

Πρόκειται για ακραία διαδικασία κατά την οποία μια μεγάλη δασική πυρκαγιά αλληλεπιδρά έντονα με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ουσιαστικά τον δικό της καιρό. Σύμφωνα με την προειδοποίηση της ομάδας Flame, την Παρασκευή η αυξημένη υγρασία στην τροπόσφαιρα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη αυτού του φαινομένου.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται κατά τόπους έντονη πυρική συμπεριφορά ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα σε υπήνεμες περιοχές όπου οι άνεμοι μπορούν να δημιουργήσουν τοπικά ακραίες ξηροθερμικές συνθήκες.

Έκκληση για αυξημένη ετοιμότητα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών υψηλού κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια, όπως καύση ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, υπαίθριες ψησταριές, κάπνισμα μελισσών ή ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Η ομάδα Flame προειδοποιεί ότι τυχόν πυρκαγιές που θα εκδηλωθούν υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν και καλεί τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί πυρκαγιά, πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.