Εκτός ελέγχου είναι οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Σχεδόν 2.000 άνθρωποι, κυρίως από Σουδάν, Αίγυπτο και Μέση Ανατολή, αποβιβάστηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κρήτη, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τις δομές φιλοξενίας.
«Μεταναστευτικό: Τέλος σε επιδόματα - Κλειστά Kέντρα Kράτησης
Το κόστος σίτισης των μεταναστών και τα μενού
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Μετανάστευσης, το ημερήσιο κόστος ανά μετανάστη για όλα τα γεύματα είναι 6,88€ στην ηπειρωτική χώρα και 6,85€ στα νησιά. Το κόστος μοιάζει αρκετά οικονομικό, καθώς η παραγγελία γίνεται μαζικά και μαγειρεύονται πολλά γεύματα. Σε όλα τα προγράμματα που απευθύνονται στους μετανάστες η αναλογία είναι 75% κοινοτικά κονδύλια και 25% εθνικά.
Οι μετανάστες, στα κέντρα υποδοχής, λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα. Στο πρωινό τους, για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ κρουασάν, φρούτων ή κάποιας πίτας. Στο μεσημεριανό τους προσφέρουν κάποιο μαγειρευτό συνήθως, λαδερό ή με κρέας όπως μπιφτέκια κοτόπουλο, αρακάς ή σουτζουκάκια. Για βραδινό οι επιλογές που υπάρχουν είναι πιο ελαφριά γεύματα, όπως ομελέτα, ντάκος ή φαλάφελ.
Ποια είναι τα επιδόματα που λαμβάνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα
Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για το μεταναστευτικό
Σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουλίου, ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία που αφορά την προσωρινή παύση της διαδικασίας ασύλου, η οποία προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.
Η συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση προβλέπει το «πάγωμα» της εξέτασης αιτημάτων ασύλου για τρεις μήνες, για άτομα που προέρχονται από χώρες της βόρειας Αφρικής. Η πρόταση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για κακούς χειρισμούς και ζητούν να αποσυρθεί η ρύθμιση.
Στο Καστέλλι η κλειστή δομή Κρήτης - «Μείωση επιδομάτων στους αλλοδαπούς»
Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη»
Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη» εξέπεμψε μέσω δήλωσής του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τις λιβυκές αρχές, έτσι ώστε να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις στο σημείο εκκίνησης», διευκρινίζει, πάντως, ότι «χρειαζόμαστε επίσης μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση», εξηγώντας ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε μια δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση. Και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, είναι και ευθύνη της Ευρώπης».
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα Bild:
Αντιμέτωποι με την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων δια θαλάσσης από τη βόρεια Αφρική, ιδίως από τη Λιβύη προς την Κρήτη, λάβαμε τη δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση να αναστείλουμε προσωρινά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν δια θαλάσσης από χώρες της βόρειας Αφρικής.
Η απόφαση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα, που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών: η Ελλάδα δεν αποτελεί μία ανοιχτή οδό διέλευσης. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο, το αποτέλεσμα αβέβαιο και τα χρήματα που καταβάλλονται στους διακινητές τελικά χάνονται άσκοπα. Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση.
Το μήνυμά μας είναι σαφές: η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τις λιβυκές αρχές έτσι ώστε να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις στο σημείο εκκίνησης.
Αλλά χρειαζόμαστε, επίσης, μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.
Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε μια δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση. Και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, είναι και ευθύνη της Ευρώπης.