Κύκλωμα που φέρεται να δρούσε στη Θεσσαλία έστησε κομπίνα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αποσπώντας τυροκομικά προϊόντα από επιχειρήσεις σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τα μέλη του δραστηριοποιούνταν σε Ελλάδα, ουλγαρία και Ρουμανία ενώ είχαν στήσει ολόκληρο μηχανισμό με εικονικά τιμολόγια, εταιρίες φαντάσματα και νταλίκες με πλαστές πινακίδες.
Τα μέλη του κυκλώματος εμφανίζονταν σε ελληνικές επιχειρήσεις με πρόσχημα ότι εκπροσωπούσαν πασίγνωστη στον χώρο των τροφίμων ρουμάνικη εταιρία. Έκαναν παραγγελίες τυροκομικών προϊόντων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, πάντα με πίστωση και τα φόρτωναν σε νταλίκες με πλαστές πινακίδες από βουλγάρικες μεταφορικές. Τα προϊόντα όμως δεν έβγαιναν ποτέ από την Ελλάδα. Ο Άγγελος Αγραφιώτης ξεκίνησε να ξετυλίγει το νήμα όταν πελάτης του έπεσε θύμα τους.
«Αντιλήφθηκε ότι τα εμπορεύματα αξίας 300.000 ευρώ που είχε δώσει σε μια εταιρία με έδρα τη Ρουμανία. Ήταν ανύπαρκτη η εταιρία και αυτό το διαπίστωσε μετά από τρεις μήνες που τους έδινε εμπορεύματα με πίστωση και έπρεπε να παραλάβει επιταγές», λέει ο κ. Αγραφιώτης, σύμβουλος διαχείρισης κρίσεων.
Κύκλωμα στη Θεσσαλία: Με εταιρίες «φαντάσματα» εξαπατούσαν επιχειρηματίες και τους έκλεβαν τυριά
Οι επιτήδειοι είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν τουλάχιστον έξι επιχειρηματίες σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Χαλκιδική και Ημαθία με τα κέρδη τους να υπολογίζονται κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Ορισμένα από τα προϊόντα τα διατηρούσαν σε νοικιασμένα ψυγεία στη Λάρισα. Οι αρχές κατάσχεσαν χιλιάδες κιλά τυριών τύπου gouda, edam, regato.
Για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών αρχών 8 άτομα. Ανάμεσά τους και τέσσερις Έλληνες, οι οποίοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Το κύκλωμα πουλούσε κλεμμένα τυριά στην ελληνική αγορά
«Είχαν και Έλληνες συνεργούς, οι οποίοι πουλούσαν τα προϊόντα σε καταστήματα που μπαίναν μέσα λόγω της δουλειάς τους και εκεί πήγαιναν και έδιναν τα προϊόντα αυτά που ήταν κλεμμένα δίχως τιμολόγια και με τιμή που ήταν πολύ χαμηλότερη από την τιμή πώλησης», προσθέτει ο Άγγελος Αγραφιώτης.
Η οργάνωση ήταν τέτοια που για τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κάρτες sim φαντάσματα, οι οποίες δεν ανήκαν σε φυσικά πρόσωπα, αλλά σε ανώνυμους χρήστες.