Οι βυθισμένες πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας που είναι ακόμη ορατές!

Οι «χαμένες Ατλαντίδες» και η ιστορία τους

Παυλοπέτρι Λακωνίας: Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου βρίσκεται στην Ελαφόνησο / βίντεο Mega

Δέος, μυστήριο, πλούσια Ιστορία... Πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας οι οποίες στο παρελθόν «έσφυζαν» από ζωή και άκμαζαν, σήμερα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Ας δούμε κάποιες από τις «χαμένες Ατλαντίδες» της χώρας μας, που σίγουρα συγκαταλέγονται στα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα που μπορείτε να θαυμάσετε στα ταξίδια σας.

Η καλύτερη πόλη για να ζεις στην Ελλάδα - Θα εκπλαγείτε!

Η βυθισμένη «πολιτεία» στην Επίδαυρο

Πρόκειται για τα ευρύματα μίας αρχαίας πόλης, τα οποία βρίσκονται μόλις δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τη βυθισμένη πόλη της Επιδαύρου θα τη συναντήσετε στον όρμο του Αγίου Βλασίου, στην παραλία «Καλυμνιός» της Αρχαίας Επιδαύρου.

Εκεί θα μπορέσετε να θαυμάσετε ένα από τα σπουδαία επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων, αφού διακρίνονται κτίρια, σοκάκια, μυκηναϊκοί τάφοι του 12ου αιώνα, καθώς και αμφορείς. 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στην πόλη βρίσκεται μία  εντυπωσιακή αγροτική ρωμαϊκή έπαυλη (Villa Rustica) όπου κατοικούσαν εύποροι Ρωμαίοι, καθώς και ένας εμπορικός σταθμός. Το συγκεκριμένο μνημείο συντηρείται από το 2017 με ειδικά εργαλεία και προστατεύεται από τη θαλάσσια διάβρωση.

Ανακαλύψτε τη μαγεία ενός αρχαίου πολιτισμού κολυμπώντας σε κρυστάλλινα νερά. 

Στην Ελλάδα βρίσκονται οι 9 απο τις 15 αρχαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις

Παυλοπέτρι Λακωνίας

Πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου! Το Παυλοπέτρι είναι μικρή νησίδα, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία. Θεωρείται η «Πομπηία», καθώς χρονολογείται την εποχή του Χαλκού, ενώ ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ. 

Χαρτογραφήθηκε σε μία έρευνα που έλαβε χώρα το 2009, η οποία αποκάλυψε ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. Επιπρόσθετα, ανακαλύφθηκαν μεγάλα κρητικά πιθάρια, γεγονός που φανερώνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι. Αιτία για τη βύθισή της, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ένας σεισμός 8 ρίχτερ, γύρω στο 1000 π.Χ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2011 το BBC παρουσίασε για πρώτη φορά ένα ντοκιμαντέρ για το Παυλοπέτρι, την «πόλη κάτω από τα κύματα» σε τρισδιάστατη αναπαράσταση.

Ελίκη Αχαΐας

Η Ελίκη έχει προσελκύσει επιστήμονες που ασχολούνται με την υποβρύχια αρχαιολογία από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μία αρχαία ελληνική πόλη στην Αχαΐα, η οποία έως πρόσφατα φερόταν να βυθίστηκε στον Κορινθιακό κόλπο, έπειτα από ισχυρό σεισμό και τσουνάμι (373 π.Χ.).

Παρόλα αυτά, τελευταίες έρευνες αποκάλυψαν ότι είχε βυθιστεί σε μια εσωτερική λιμνοθάλασσα μέσα στο Αχαϊκό έδαφος. Η πόλη καταστράφηκε μέσα σε μία νύχτα, δύο ημέρες πριν από τη Μάχη των Λεύκτρων και όλοι οι κάτοικοί της σκοτώθηκαν από τον σεισμό και τη θάλασσα που κάλυψε εκ ολοκλήρου την πόλη.

Η Ιστορία αναφέρει ότι πριν τη βύθισή της υπήρξαν διάφοροι «κακοί οιωνοί» (όπως «γιγαντιαίες στήλες φωτιάς»), ενώ λίγες μέρες πριν από την καταστροφή όλα τα ζώα και τα έντομα της πόλης εγκατέλειψαν τον τόπο, με κατεύθυνση την Ακρόπολη Κερύνεια. 

Τα κάστρα της Ελλάδας που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι

Προϊστορικός οικισμός Μεθώνης

Ο καταποντισμένος οικισμός της Μεθώνης χρονολογείται την εποχή του Χαλκού, ενώ πιστεύεται ότι βυθίστηκε πιθανότατα από ισχυρό σεισμό. Αρχαιολόγοι, έπειτα από ανασκαφές, ανακάλυψαν τοίχους στον προϊστορικό οικισμό, οι οποίοι διατηρούνται σε βάθος έξι δόμων.

Εκτός από τον προϊστορικό οικισμό υπάρχουν και άλλα ναυάγια από τη βυζαντινή έως και την οθωμανική εποχή, όπως ένας μεσαιωνικός αγωγός ύδρευσης του φρουρίου της Μεθώνης, καθώς και ο βυθισμένος λιμενοβραχίονας του αρχαίου λιμανιού της περιοχής.

Πλατυγιάλι Αστακού

Η πόλη αυτή βυθίστηκε πριν από περίπου 4.500 χρόνια. Το Πλατυγιάλι βρίσκεται 12 χλμ. νότια του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των ακρωτηρίων Κάρλο Γλώσσα και Στενή Γωνιά. Η είσοδός του προστατεύεται από τις νησίδες του συμπλέγματος των Εχινάδων. Ο προϊστορικός οικισμός βρισκόταν στο βαθύτερο σημείο του κόλπου που κάποτε πρέπει να υπήρξε κοιλάδα.

Οι λόγοι του καταποντισμού παραμένουν άγνωστοι, καθώς χρειάζεται περαιτέρω γεωλογική μελέτη. Δυστυχώς, καταστράφηκε εντελώς με την εγκατάσταση διαλυτηρίου πλοίων στην περιοχή.