Βούτες: Εννέα τα σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα - Μεγαλώνουν οι ρηγματώσεις

Εντείνεται η ανησυχία των κατοίκων

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σπάνιο φαινόμενο στις Βούτες Ηρακλείου που έχει προκαλέσει ρωγμές σε σπίτια και σε δρόμους σε όλο το χωριό. Επιστήμονες έχουν φτάσει στην περιοχή και κάνουν αυτοψία στις ρηγματώσεις, ενώ η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα τουλάχιστον. 

Βούτες: Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται για το σπάνιο φαινόμενο

Ανησυχία προκαλεί ότι οι ρωγμές δείχνουν να μεγαλώνουν τόσο σε πάχος, όσο και σε μήκος και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πραγματικά χάσει τον ύπνο τους, περιμένοντας να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι. 

Τα ρήγματα, όπως είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εκτείνονται σε μήκος 150 μέτρων. Το πώς δημιουργήθηκαν ακόμη είναι άγνωστό, καθώς δεν προηγήθηκε κάποιος σεισμός.

Βούτες: Θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Εκκενώνονται 4 σπίτια

Ο Ευθύμιος Λέκκας στις Βούτες Ηρακλείου / Eurokinissi (ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ)

Βούτες: 9 τα σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα κι εκκενώθηκαν

Έπειτα από προσεκτική μελέτη, 20 είναι τα σπίτια που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις ρηγματώσεις ενώ 9 από αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα και εκκενώθηκαν. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν από μόνοι τους να φύγουν από το χωριό για λόγους ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε δηλώσεις του μιας και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. 

Λέκκας για Βούτες: «Να μη μένει ο κόσμος σε σπίτια με ρωγμές»

Βούτες: «Δεν υπάρχει ρήγμα, υπάρχει επιφάνεια αποκόλλησης του βράχου εξαιτίας της μεγάλης καθίζησης νερού»

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υποδομών Ηρακλείου, ο Γιώργος Σισαμάκης, μίλησε στον ΑΝΤ1 κι ανέφερε «Θα πρέπει να μπουν ρηγματογράφοι για να δούμε το ρήγμα, έχει γίνει η χαρτογράφηση ήδη και σήμερα περιμένουμε τα πρώτα αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρξει οδικός χάρτης για το πως θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει».

Στο ίδιο κανάλι, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης τόνισε: «Το χωριό είναι χτισμένο στην κορυφή μιας λοφοσειράς. Το χωριό είναι θεμελιωμένο πάνω σε έναν βράχο. Το πέτρωμα δεν έχει μεγάλος πάχος, έχει διαφορετική διάβρωση με αποτέλεσμα να πέφτουν βράχια στα πλαϊνά του χωριού και να πλημμυρίζει». 

«Καμπανάκι» Λέκκα για ρωγμές στις Βούτες: Το φαινόμενο μπορεί να επεκταθεί

Εμφανείς οι ρηγματώσεις μέσα σε σπίτι / Eurokinissi (ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ)

«Για εμένα δεν υπάρχει ρήγμα, για εμένα υπάρχει επιφάνεια αποκόλλησης του βράχου εξαιτίας της μεγάλης καθίζησης νερού. Αν συνεχιστεί η πλημμύρα μπορεί να γίνει και επικίνδυνο. Για αυτό και είμαι ανήσυχος, φοβάμαι ότι έχει ξεκινήσει ένα φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη και αν αυτή η επιφάνεια συνεχίζει να εμποτίζεται, τότε το φαινόμενο θα εξελιχθεί πολύ άσχημα. Πρέπει να εκτονωθεί το νερό που είναι σε αυτήν την επιφάνεια, μόνο αυτή η παρέμβαση μπορεί να γίνει. Πρέπει να βρουν τα νερά που υπάρχουν μέσα στο βράχο και να τα βγάλουν».